Vend50: flercsillag az Ikrek csillagképben

Az előző néhány blogbejegyzésünk után térjünk vissza az üstökösöktől a változócsillagokhoz! David Rankin utahi kisbolygóvadász barátunk legújabb felfedezése, az Ikrek csillagképben található a Vend50 január 26-án a szinte a semmiből fényesedett fel néhány perc alatt 18,4 magnitúdóig.
Szombat reggel éppen a III. Permakultúra - alkalmazkodó gyümölcsészet - agroerdészet konferenciára mentem a villamoson, amikor bejelentkezett David barátom, hogy a szokásos kisbolygóvadászata közben 30,5 centis távcsövével elkapta egy újabb flercsillag kitörését. Az animáción, amit küldött, egyértelműen látszik, hogy a csillag szinte a semmiből fényesedett fel egészen 18,4 magnitúdóig.


A mellélkelt animáción szépen látszik, hogy a David által talált flercsillag szinte a semmiből fényesedik fel pár perc alatt.

Este, mikor kicsit utánajártam a dolognak, kiderült, hogy a megadott pozíción szerepel a GAIA DR2 katalógusban egy 19,99G fényességű csillag. Felmerült, hogy ez a csillag fényesedhetett fel. Az első adatok alapján viszont úgy tűnt, a mi flercsillagunk ennél fényességnél mintha jelentősen halványabb lett volna minimumban. Végül vasárnap este odáig jutottunk, hogy azokon a képeken, amelyeken nem látszok a csillag, a határfényesség kb. 20,0 magnitúdó, és ha a felfényesedés előtti 10 képet összegezzük, akkor az összegképen már látszik a csillag 20,1 magnitúdó fényességnél. Ez pedig elég közel van a GAIA DR2 katalógusban szereplő fényesség értékhez, tehát akkor valahol 20 magni körül lehet a csillag nyugalmi fényessége.

A Vend50 január 26-i felfényesedéséről készült fénygörbe. Az üres háromszögek a "halványabb mint" értékeket jelölik, tehát azokon a képeken nem látszott a csillag.


Így most már minden adatunk megvolt ahhoz, hogy beküldjük a felfedezést a VSX változócsillag-katalógusba. Eleinte Vend46 néven szerettem volna beküldeni, mert ez a név még szabad volt. Bár augusztusban David talált egy fényes flercsillagot (Vend S954) a fotóin, amelyet akkor úgy terveztünk, hogy Vend46 néven kerül majd be a VSX-be, de aztán ennek a felfedezése valahogy elsiklott, én pedig a Vend47 nevű szimbiotikus változó felfedezésemre fókuszálva nem is nagyon erőltettem. Így végül szombaton abban maradtunk, hogy a David mostani felfedezése (belső használatra egyébként Vend S970 néven került be a táblázatomba) kapja meg a Vend46 nevet, ne árválkodjon egy üres hely a hivatalosan elfogadott változócsillagaink listáján. Amikor viszont megpróbáltam beküldeni a VSX-be a mostani új flercsillagot azt a visszajelzést kaptam, hogy a Vend46 név már foglalt. Végül kiderült, hogy az augusztusban talált flercsillagát David annak idején elkezdte beküldteni a VSX-be, de aztán valamilyen ok miatt a beküldést nem véglegesítette, viszont ezzel a Vend46 név mégis foglalttá vált. Így végül kénytelen voltam Vend50 néven beküldeni a mostani felfedezést. Kicsit izgultam, hogy Sebastian Otero, a VSX adminisztrátora elfogadja-e ezekkel az adatokkal a felfedezést, vagy esetleg még szükség lesz a kitörés után is észlelni a csillagot, hogy egyértelművé váljon hogy a fényessége visszatért nyugalmi állapotba. De úgy néz ki, hogy azzal, hogy jeleztem a csillag infravörös (J-K) színindexét, ami arra utal, hogy ez egy vörös törpe, már elégséges információt adtunk ahhoz, hogy egyértelmű legyen, ez tényleg egy flercsillag kifényesedése volt. Ma éjszaka ugyanis megérkezett a visszajelzés arról, hogy elfogadták a Vend50 felfedezéséről szóló bejelentésünket.

A GAIA DR2 katalógus alapján a Vend50 távolsága kb. 745 parszek, azaz kb. 2384 fényév. Ebből, ha jól számolok, a csillag abszolút fényességére kb. 10,6 magnitúdó jön ki, tehát tényleg egy vörös törpe felfényedését sikerült Davidnek elkapnia.

Vend50:
Koordináták: 06 50 59.27 +23 13 22.0 (J2000.0)
Típus: UV
Fényesség: 18,4-20,1: CR

David legújabb felfedezésével most már ötven változócsillagunk került be a VSX-be. A Vendégcsillag-kereső program során felfedezett, a VSX katalógusba hivatalosan is bejegyzett felfedezéseink teljes listája itt található.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben