Vend48: fedési változó a Hattyú farkánál

Vissza a klasszikus változócsillagokhoz. A Vend47 okozta izgalmak után ezúttal ismét egy fedési változót sikerült felfedezni a Hattyú csillagképben: a Vend48 több mint 15 órás periódussal változtatja a fényességét 13,04-13,36V magnitúdó között.

Az augusztusi sok derült éjszakát kihasználva a Vend47 kitörésének felfedezése után is folytattam a nóva-vadászatot a Vendégcsillag-kereső program keretében. Bár klasszikus nóvát vagy törpe nóvát még mindig nem sikerült felfedeznem, de az augusztus 19/20-i éjszaka a Hattyú farkánál, a Deneb - V503 Cygni látómezőben a VaST jelzett egy csillagot, amely jelentősen fényesebb volt az előző éjszaka készített referencia képekhez képest. Az ASAS-SN égboltfelmérő program adatai alapján generált nyers "fénygörbe" alapján sejthető volt, hogy egy rövid periódusú változócsillagot találtam. Az adatok megfelelő formába történő átalakítása után ráeresztettem a Period04 perióduskereső programot, amely által készített előzetes fázisgörbe egyértelművé tette, hogy egy W UMa típusú fedési változót sikerült elkapnom.


A felfedezésről rögtön értesítettem Tordai Tamás barátomat, aki a következő éjszaka készített is egy több órás méréssorozatot a csillagról a rákospalotai kertjükbe kihelyezett 25 cm-es távcsövével. A fénygörbén nagyon szépen látszott az EW típusú szoros fedési kettős rendszer fényváltozása, amelyet az egymás körül 15,52 óra peridussal keringő komponensek kölcsönös fedései, valamint alakjuknak a gravitációtól és a gyors forgás miatti centrifugális erő miatti torzulása okoz.


A Vend48 fényváltozása Tordai Tamás 2018. aug. 21/22-én készült szűrő nélküli CCD mérései alapján.

Miután összedolgoztam Tamás mérési adatait az ASAS-SN adatokkal, meghatároztam a csillag pontosított periódusát, és elkészítettem a csillag fázisgörbéjét, vasárnap este Vend48 néven beküldtem a csillagot mint új felfedezést a VSX adatbázisba. Tegnap késő délután meg is érkezett a válasz VSX adminisztrátorától, hogy néhány apróságot kellene még módosítani a fénygörbén és még egy picit pontosítani kellene a periódust. Ezzel Zuglóból hazafelé menet a villamoson meg is voltam, s fel is töltöttem a javított fénygörbét a módosított aladokkal együtt. Mire haza értem, már besötétedett, ezért gyorsan kipakoltam a távcsőállványt, rászereltem a teleobjektívet és a fényképezőgépet, és hozzákészültem az újabb éjszakai észleléssorozathoz.
Időközben meg is érkezett az értesítő levél, hogy már el is fogadták a Vend48-at mint újonnan felfedezett változócsillag. Köszönet Tordai Tamásnak a gyors reagálásért és a friss mérési adatok elküldéséért!



A Vend48 fázisgörbéje ASAS-SN V adatok valamint Tordai Tamás szűrő nélküli CCD méréseinek felhasználásával.

Vend48:

Koordináták: 20 27 14.16 +44 11 08.39 (J2000.0)
Típus: EW
Fényesség: 13,04-13,36V
Periódus: 0,64665 nap (15,52 óra)
Epocha: JD 2458352,638325


A Vend48 észlelését mélyég-észlelők és asztrofotósok figyelmébe is ajánlhatjuk, hiszen nem messze található a Barnard 346 sötét ködtől, valamint az NGC 6914 diffúz ködtől.


A Deneb - V503 Cygni - gamma Cyg (Sadr) környékét tartalmazó égterület, amelyről készített képeimen felfedeztem a Vend48-at. A térképen be van jelölve a Barnard 346 sötét köd és az NGC 6914 díffúz köd is.

Elegendő nagy (legalább 40') látómező esetén pedig a V503 törpe nóva is ráférhet a képünkre.



A Vend48 AAVSO térképe 75' látómezővel. Jobb határfényességű, 30' léptékű AAVSO (e) térkép letölthető innen.


Ha jól számolok, a Vend48 felfedezésének közzétételével összességében már negyvenhat, a Vendégcsillag-kereső programunk keretében talált változócsillagunk került be a VSX adatbázisba.

Megjegyzések

  1. Ehhez csak gratulálni tudok! Maradjon meg ez a kutató, példamutató ambíciód!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben