Vendégcsillag a Nyilas csillagképben: Nova Sgr 2020 No. 3.

Az északi félteke észlelőinek is jut egy friss galaktikus nóva a héten: a Fudzsikava Sigehisza japán amatőr által csütörtök délben felfedezett Nova Sgr 2020 No.3 vendégcsillagot jó déli kilátással rendelkező észlelők akár hazánkból is észlelhetik.

A Josimoto K. japán amatőr 180mm-es teleobjektívvel készített fotója a Nova Sgr 2020 No. 3-ról. A képen szépen látszik a nóva vörös színe.

Alig egy nappal a Reticulum (Háló) csillagképben McNaught által felfedezett szabad szemes nóváról érkezett hír után a vendégcsillagok kedvelői újabb galaktikus nóva felfedezéséről értesülhettek: július 16-án csütörtökön, a déli órákban Fudzsikava Sigehisza japán amatőr talált egy 9,9 magnitúdó fényességű nóva-jelöltet a Nyilas csillagképben a 120mm-es teleobjektívjére szerelt CCD kamerával készített szűrő nélküli felvételein. Az ideiglenesen PNV J17580848-3005376 jelölést kapott nóva-jelölt -30 fokos deklinációjú pozíciójával elvileg már hazánkból is megfigyelhető.

A megadott helyen az ASAS-SN égboltfelmérő program adatai szerint júl. 10-én még semmi nem látszott 15,5g magnitúdó határfényességig, július 15-én viszont már látszott a kb. 10,48g fényességű nóva-jelölt. John Seach ausztrál amatőr pár órával későbbi DSLR kamerával készített fótóján is látszott kb. 9,5 magnitúdó fényességnél (a csillag vörös színe miatt ez a fényességérték valószínűleg jóval fényesebb, mint a vizuális tartományban mért fényességek).

A felfedezést követő éjszakán, július 16/17-én az AAVSO észlelők vizuális fényességbecslései szerint kb. 10,5 magnitúdó volt a nóva-jelölt fényessége, Kijota Szeicsiro japán amatőr által az iTelescope.net hálózat új-mexikói 25cm-es távcsövével készített CCD felvételek kimérésével 10,34V magnitúdó fényességet kapott.

Időközben Elias Aydi és munkatársai az ATel #13872. számában arról számoltak be, hogy egy dél-afrikai 11m-es távcsőre szerelt spektrográffal készített nagy felbontású színképfelvétel megerősítette, hogy egy nagyon gyors FeII típusú galaktikus nóvát fedezett fel Fudzsikava-szan. Így idén ez már a harmadik galaktikus nóva a Nyilas csillagképben.

Mivel náluk aznap éjjel borult ég volt, ezért megpróbáltam észlelni az iTelescope.net hálózat valamelyik távcsövével, de az új-mexikói és kaliforniai távcsövek mindegyike foglalt volt. Abban reménykedtem, hogy talán később az egyik ausztráliai távcsővel sikerül majd lencsevégre kapnom a nóvát, de valószínűleg a nagy szél miatt egész éjszaka nem nyitották ki az obszervatórium tetőjét. Eszembe jutott ugyanakkor, hogy láttam, csütörtök éjjel Robert J. Modic amerikai amatőr is lefotózta a nóvát az új-mexikói 25cm-es távcsővel, ezért felvettem fele a kapcsolatot, és megkérdeztem, tervezi-e hogy kiméri a csillag pontos pozícióját. Mivel azt válaszolta, hogy csak a csillag fényességét méri majd ki, ezért elkértem tőle az eredeti fotókat, és a VaST segítségével elvégeztem a csillag asztrometriáját. Ez alapján a Nova Sgr 2020 No. 3 pozíciójára az alábbi érték jött ki:

17 58 08.46 -30 05 35.8

A kimért pozíciót beküldtem az új galaktikus nóvák és hasonló felfedezések megerősítésére szolgáló CBAT TOCP oldalra, valamint megírtam Elizabeth O. Wagennek, az AAVSO tudományos főmunkatársának. Ezt követően az általam kimért pozíció adatok megjelentek az AAVSO Alert Notice 712. számában és a CBET 4813. számában is. Remélem, ma éjszaka vagy a következő napokban sikerül lefotóznom a nóvát a zsámbéki telkünkről. A legfrissebb észlelések alapján úgy néz ki, csütörtök óta picit halványodott a nóva, de talán még heteken-hónapokon át követni tudjuk majd a fényváltozását.

Úgy tudom, az elmúlt hét során több magyar amatőr fotózta a Nyilas csillagkép környékét. Érdemes lenne átnézni a júl. 10-16. között készített felvételeket, hátha látszik valamelyiken már a felfedezés előtti időpontban a nóva. Jó lenne kideríteni, mikor is kezdődött a nóvarobbanás.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben