Észleljük a C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstököst!

Ahogy közeledik a naphoz a múlt szerdán felfedezett C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstökös, egyre látványosabb a hajnali égen megfigyelhető "seprűs csilag". A legújabb fotókon már legalább fél fok hosszú ioncsóva, valamint porcsóva is megfigyelhető. Teleobjektívvel még a fényszennyezett, párás fővárosi ég alól is le lehetett már fotózni.

Megrögzött változósként nem gondoltam volna, hogy egy héten belül két blogbejegyzést is fogok írni egy frissen felfedezett üstökösről. Az, hogy engem is elkapott az "üstökös-láz", annak köszönhető, hogy a japán csillagász, aki Fudzsikava és Ivamoto felfedezését először nyilvánosságra hozta, tévedésből a galaktikus nóvák és hasonló optikai tranziensek bejelentésére szolgáló honlapon, a CBET TOCP oldalon mint tranziens-jelölt tette közzé a felfedezés hírét, ami alapján Patrick Schmeer a [vsnet-alert] listán mint törpenóva-jelölt értesítette a változós nagyközönséget. Ennek hatására, miként azt múlt héten megírtam gyorsan készítettem pár megerősítő felvételt az iTelescope.net hálózat egyik új-mexikói távcsövével, s az észlelésem be is került a Nemzetközi Csillagászati Unió által kiadott 4569. számú elektronikus táviratban (CBET 4569).

Ennek hatására engem is elkapott a gépszíj, és egyre csak frissítettem az üstökösről készített blogbejegyzésemet. Mára már annyi hazai és külföldi fotó került bele a múlt heti írásomba, hogy már túl hosszúra hízott, ezért úgy döntöttem, új blogbejegyzést indítok a legfrissebb térképekkel és észlelésekkel.

Landy-Gyebnár Mónika hétfő hajnali, 600mm-es teleobjektívvel Veszprémből készített fotóján szépen látszik az ioncsóva.

 Hol keressük az üstököst?

November közepén C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstökös a hajnali égen, a Szűz csillagképben lesz megfigyelhető.


A következő napokban az üstökös egyre jobban távolodik a gamma Virginis (Porrima) csillagtól.



Az üstökös keresőtérképe a november közepi napokra  (Forrás: Sky and Telescope)


A C/2018 V1 (Machholz-Fujikawa-Iwamoto) üstökös pozíciója csütörtök hajnali 4 óra időpontra (a kép baloldalán látható négyzet). Az égi vándor az NGC 4573 galaxistól keletre lesz látható. A kép jobb oldalán látható fényes csillag a gamma Virginis (Porrima). Forrás: sky-map.org



Hazai észlelések

Hétfő hajnalban a Nemzetközi Űrállomás épp az üstökös húzott ment el. (Landy-Gyebnár Mónika fotója).



Az üstökös elmozdulása az égi háttér előtt. Landy-Gyebnár Mónika 600mm-es teleobjektívvel Veszprémből kedd hajnalban készített fotói felhasználásával készítette a fenti animációt.


Sánta Gábor szerda hajnalban Gödről sikeresen észlelte egy 15 centiméteres lencsés távcsővel. A szép zöld színű kóma átmérőjét 2,5 ívpercre becsülte. Az üstökös mindössze 20 fokkal volt a horizont felett, valószínűleg ez is szerepet játszik abban, hogy a csóva nem látszott vizuálisan. Az üstökös fényességét 8,8 magnitúdóra becsülte, ezzel a műszerrel a csóva nem látszott. (A múlt héten egyébként nemzetközi levelezőlistákon már 7 és 8 magnitúdó közötti fényességbecslések is születtek.)

Sánta Gábor rajza az üstökösről 53x-os nagyítást használva.


Hétfő és kedd hajnalban a fényszennyezett, párás pesterzsébeti égről is sikerült lefotóznom a 180mm fókuszú, f/2.8-as fényerejű Zeiss Sonnar teleobjektívre szerelt Canon EOS 1000D fényképezőgéppel. Az üstökös fényességét a zöld színcsatornában hétfő hajnalban 8,9TG, kedd hajnalban 9,3TG magnitúdónak mértem.


Szitkay Gábor nov. 17-én, szombat hajnalban egy 40,6 cm-es távcsövével fotózta le az üstököst (255 másodpercnyi felvétel összege).



Külföldi megfigyelések



Michael Jäger csodálatos színes fotója kedd hajnalban készült. A keskeny ioncsóva mellett egyértelműen látszik az üstökös porcsóvája is.



Újabb nagyszerű fotó Michael Jägertől nov. 18. vasárnap hajnalról, amelyen már az egyre látványosabb porcsóva mellett már 1 foknál hosszabb ioncsóva látszik.

(folyt. köv.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben