Szabad szemmel (egy kis nyelvészkedés) + Nova Cas 2021

Már régóta terveztem, hogy írok erről a témáról, mert láthatólag sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mi az a szabad szemes észlelés. Most, hogy a Nova Cas 2021 (V1405 Cas) olyan fényes, hogy szabad szemmel is megfigyelhető, akár még aktuális lehet. Röviden: a szabad szemmel történő észlelés az, amikor az ember még távcsövet sem használ.

A Nova Cas 2021 (V1405 Cas) május 10-én hajnalban (Canon EOS 1000 + 180mm-es f/2,8-as Zeiss Sonnar teleobjektív, 30s záridő - zöld csatorna).

Az utóbbi időben a közösségi médiás csillagászati fórumokon egyre gyakrabban látni, hogy a hozzászólók jelentős része a távcsővel, vizuálisan (vagyis nem digitális fényképezőgéppel vagy CCD-vel) történő megfigyelésre a "szabad szemmel" történő észlelés kifejezést használja, ami hatalmas tévedés. 

A szabad szemmel történő megfigyelés ugyanis az az eset, amikor amikor egy égi célpontot távcső nélkül, a puszta szemünkkel észleljük. 

Amennyiben távcsövet használunk, és az okulárba a saját szemünkkel nézünk bele, az a vizuális megfigyelés távcsővel.

Vagyis a szabad szemes észlelés nem a fotografikus megfigyelés ellentéte, hanem a távcsővel történő észleléshez képest más kategória.

Amikor tehát azt mondjuk, hogy a Nova Cas 2021 (V1405 Cas) szabad szemes, az azt jelenti, hogy olyan fényes már, hogy a megfigyeléshez nincs szükség távcsőre.

Egyébként, ami a változócsillagokat illeti, számos olyan közismert szabad szemes változócsillag van, amelyek megfigyeléséhez nincs szükség távcsőre, vagy legalábbis maximumban szabad szemmel is észlelhetőek. Néhány példa: Betelgeuze (alfa Ori), Algol (béta Per), éta Gem, alfa Her, R Lyr, mü Cep, rho Cas, Mira Ceti,  (maximumban), khi Cyg (maximumban).

 

 

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben