PGIR21fjn: nagyon vörös nóva-jelölt a Sas csillagképben

A Palomar Gattini-IR csapat számolt be egy, a csillagközi por miatt nagyon elvörösödött nóva-jelölt felfedezéséről. A Sas csillagképben látható PGIR21fjn vendégcsillagot a csütörtök déli órákban én is sikeresen lefotóztam az iTelescope.net hálózat új-mexikói 43,1cm-es távcsövével.


Csütörtök hajnalban érkezett az ATEL 14567. számában az értesítés arról, hogy az infravörös tartományban galaktikus nóvákra vadászó Palomar Gattini-IR csapat felfedezett egy nagyon vörös vendégcsillagot a Sas csillagképen. A beszámoló szerint a csillagot április 19-én hétfőn detektálták először 12,28J infravörös fényességnél. Az előző nap még semmi nem látszott a képeken 14,0J magnitúdó határfényességig. Az első észleléseket követő napokban gyorsan fényesedett az objektum, szerdán már 9,0J volt a fényessége infravörösben. Az UKIDSS DR6 Galactic Plane Survey égboltfelmérő program archív képein egy 17,5J fényességű csillag látható a megadott pozícióban. Ezt figyelembe véve a PGIR21fjn legalább 8,5 magnitúdót fényesedett, ami elvileg arra utal, hogy egy galaktikus nóvát kaptak lencsevégre a PGIR csapat munkatársai. Beszámolójuk szerint az első színképfelvételeken viszont egyelőre nem látszottak nóvarobbanásra utaló színképvonalak.

Szerencsére időben értesültem a felfedezésről, így le tudtam foglalni az iTelescope.net hálózat 43,1 cm-es új-mexikói távcsövét abban a reményben, hogy sikerül majd lefotózni az újonnan felfedezett vendégcsillagot. Sajnos a betervezett 2x120s V, R és I-szűrős kép helyett valamiért csak két darab I-szűrős és egy darab R-szűrős kép készült el. Az infravörös (I) képeken viszont legalább jó fényes a csillag: 13,38I volt a fényessége. A vörös (R) fotometriai szűrővel készített képen viszont jóval halványabb volt a csillag, mindössze 16,37R magnitúdót mértem. Ez is megerősíti, hogy itt egy a  csillagközi por fényelnyelő hatása miatt nagyon elvörösödött vendégcsillaggal van dolgunk.

Péntek hajnalban Tordai Tamásnak is sikerült lefotóznia a vendégcsillagot Rákospalotáról, a 25 cm-es távcsövével. Beszámolója szerint a szűrő nélküli CCD képeken nagyon szépen látszik a vendégcsillag, viszont a V-szűrővel készült képeken egyáltalán nem látszik a jövevény.

Időközben az ATEL 14570. számában japán csillagászok arról számoltak be, hogy az általuk készült színképek alapján úgy tűnik, hogy egy galaktikus nóvával van dolgunk, de még további színképfelvételekre lenne szükség.

Érdekesség, hogy a PGIR21fjn mindössze 38'-re található a közkedvelt R Aql mira változótól.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben