Fényes nóva a Perszeuszban: V1112 Per

Fényes vendégcsillagot fedezett fel november 25-én a Perszeusz csillagképben egymástól függetlenül Ueda Seidzsi japár amatőr, valamint a Sztanyiszlav Korotkij, Kirill Szokolovszkij és Olga Szmoljankina által alkotott orosz nóvakereső csapat. A felfedezéskori 10,6 magnitúdós szűrő nélküli CCD fényességről több mint két magnitúdót fényesedett a következő néhány nap során a Nova Per 2020, a legfrissebb vizuális észlelések szerint már 8,5 magnitúdó körüli volt péntek este. A nóvát magyar amatőrcsillagászok is észlelték már. A CBET 4890. száma szerint a GCVS csapat hivatalos nevet is adott már a nóvának: V1112 Per.

Rob Kaufman Ausztráliából (!) fotózta le a tőlük éppen, hogy csak a látóhatár felett látható Nova Per 2020-at

Az idei évben már a második fényes galaktikus nóvát észlelhetjük az északi égen, ha végre az ég is kiderül a Kárpát-medencében. Szerda este jött a riasztás, a CBAT TOCP oldalon keresztül, hogy Ueda-szan talált egy 10,6 magnis nóva-jelöltet a Perszeuszban. Sajnos, én csak csütörtök reggel értesültem a felfedezésről, és ekkor már csak az új-mexikói iTelescope távcsövekkel lett volna esélyem észlelni a vendégcsillagot, de sajnos, aznap éjszakára már az összes ottani távcső foglalt volt. Ezért megkérdeztem Snajder Misit, hogy fotózta-e szerda este a Perszeusz környékét, mert láttam, hogy náluk Ausztriában aznap éjjel derült ég volt. Itthon ugyanis már napok óta ködös/borult az ég, és egyelőre nincs is rá esély, hogy rövid időn belül kiderüljön. Szerda éjjel csak az Orion környékét fotózta Misi, de kérésemre csütörtök este készített egy képet 135mm-es telével az NGC 1582 környékéről, és azon szépen látszott, az akkor kb. 10 magnitúdó fényességű vendégcsillag.

Snajder Mihály csütörtök esti fotóján szépen látszik az NGC 1582 közelében a Nova Per 2020


Időközben Ulysse Munari professzor és munkatársai arról számoltak be az ATel 14224. és 14229. számaiban az általuk készített színkép felvételek szerint egy FeII-típusú galaktikus nóvát fedezett fel. Az AAVSO által szombat hajnalban kiadott Alert Notice-ban közzétett észlelések szerint a felfedezés óta eltelt két napban a nóva több, mint 2 magnitúdót fényesedett, s ezek szerint péntek este már 8,5 magnitúdó körüli volt. Az Alet Notice-ban szerepel Norvégiában élő amatőrtársunk, Uhrin András észlelése is. András a Változócsillag-észlelők facebook-csoportban azt írta, hogy 15x70-es binoklival a holdfény ellenére könnyű célpont volt a gyorsan fényesedő nóva. Az AAVSO Alert Notice-ból azt is megtudhattuk még, hogy Ueda-szan mellett szintén szerda este függetlenül felfedezte a nóvát a Sztanyiszlav Korotkij, Kirill Szokolovszkij és Olga Szmoljankina által alkotott orosz nóvakereső csapat (NMW) is, miként arról beszámoltak a CBAT TOCP honlapon is.

 

A Nova Per 2020-ról Korotkijék által készített animáción jól látszik, hogy kedd hajnalban készített referencia képhez képest szerda estére szinte a semmiből tűnt elő a nóva.

A [vsnet-alert] levlistán Maehara-szan által közzétett beszámoló szerint Kaneko Sizou japán amatőr által nov. 25,616UT-kor egy 200mm-es teleobjektívvel készített DSLR-felvételen még semmi sem látszik a nóva pozíciójában 14,9c fényességig. Figyelembe véve, hogy Ueda felfedezése november 26,807UT-kor történt, ez azt jelenti, hogy a nóva kb. 4,56 óra alatt fényesedett több, mint 4,3 magnitúdót.

Frissítés:
Vasárnap hajnalban Landy-Gyebnár Mónika is sikeresen lefotózta a nóvát egy 50mm fókuszú objektívvel Veszprémből. Az általa küldött képen szépen látszik a kb. 8,8 magnitúdó fényességű Nova Per 2020. Filipp Romanov orosz amatőrcsillagász szerint a nóva már túl van a maximumon, szombat esti fotóján már kicsivel halványabb volt, mint előző este.


A Nova Per 2020 Landy-Gyebnár Mónika vasárnap hajnali fotóján. A kép bal szélén, középen az epszilon Aur látszik, a nóva a kép jobb felső sarkában található.


A Nova Per 2020 Landy-Gyebnár Mónika vasárnap hajnali fotóján - kicsit közelebbről.

Hétfő hajnalra végre a fővárosban is kiderül az ég, így a diófa ágai között Pesterzsébetről nekem is sikerült lefotóznom a kb. 9 magnitútó fényességű Nova Per 2020-at (1 db 15-es nyers kép).

A Nova Per 2020 kereső térképe, a térkép bal szélén látható fényes csillag az episzilon Aurigae.

AAVSO "b" térkép a Nova Per 2020-ról.

Reméljük, hamarosan itthon is felszakadozik a felhőzet, és nekünk is lesz lehetőségünk észlelni ezt a fényes nóvát.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben