Egy látómezőben két nóva - vagy egy sem?

Avagy az adatbányász, a vendégcsillag-kereső és a csillagász közösség esete két nóva-jelölttel.

Vajon megtudjuk-e valaha, hogy a Szögmérő (Norma) csillagképben az elmúlt napokban ill. júliusban talált két nóva-jelölt valóban galaktikus nóva-e vagy elszalasztottuk két galaktikus nóva felfedezését?


 "Üvölt a szél és kacag a hold,
(...) Sosem tudom meg, apám ki volt."

(Hobo: Vadászat)

Gabriel Neagu román amatőrcsillagász keresett meg csütörtökön délután, hogy  Jan Ovidiu Tercu barátjával közösen az ASAS-SN adatok bányászása közben találtak egy törpe nóva kb. 16 magnitúdó fényességű nóva vagy törpe nóva jelöltet, amely két nappal korábban tört ki, tudnék-e segíteni a felfedezés megerősítésében. A nóva-jelölt pozíciójában van egy 21,1G magnitúdó fényességű csillag, amely a DECaPS/DR1 képek alapján elég vörösnek tűnt. Bár a VSX katalógusba az NGCA-V49 törpe nóva jelöltként került be, figyelembe véve, hogy a GAIA DR2 katalógusban a csillagról csak G színtartományban készült adatok szerepelnek, B (vagyis kék) színtartományú adatok nincsenek, azt sem lehetett kizárni, hogy esetleg egy a galaktikus por miatt elvörösödött nóvát találtak Gabrielék. Hogy tényleg vörös (vagy elvörösödött) a progenitor, azt megerősíti az is, hogy a VVV DR2 katalógusban egy J-K=1.34 infravörös színindexű objektum található a megadott helyen.

Sajnos, Ausztráliában ekkor már éjfél elmúlt, ezért csütörtökön már nem tudtam lefotózni az NGCA-V49-et az iTelescope.net hálózat táv-csöveivel, ezért riasztottam Kocsis Antal barátomat, hátha neki sikerül észlelnie ezt a vendégcsillagot a Slooh valamelyik chilei távcsövével. Emellett befoglaltam az ausztráliai T17-es távcsövet másnapra. Sajnos, másnap sem jött össze az észlelés, helyi idő szerint 20:25-kor nem látszott a befoglalt távcsővel a kérdéses égterület. Próbáltam másik távcsövekkel is, azokkal sem látszott. Időközben jött egy levél Antitól, hogy ő sem járt szerencsével egyik chilei távcsővel sem. Ezért szombatra korábbi, szürkületi időpontba foglaltam időpontot az ausztráliai T31 jelű 50 cm-es távcsőre. A korábbi időpontnak köszönhetően ezzel a műszerrel nagyobb szerencsém volt, sikerült készíteni 2-2 darab 90s másodperces képeket V és I szűrővel egyaránt (+ még L /Luminance/ szűrővel is). A V szűrővel készített képeket már sikerült ki is mérnem, a csillag fényessége okt. 10.3874 UT-kor 16.462V volt. Figyelembe véve, hogy egy nappal korábban James Pierce ausztrál amatőr 16.08V fényességet mért, úgy néz ki, a csillag lassan halványodik. Pénteken riasztottam Elias Aydi libanoni származású csillagászt, akinek a galaktikus nóvák a szakterülete, és van hozzáférése több méteres távcsövekhez, hogy hátha tudna színképet készíteni a csillagról. Azt ígérte, hogy a héten megpróbálja. Viszont, mivel a csillag elég alacsonyan van az esti égen a déli féltekén található műszerek számára is, kérdéses, hogy sikerül-e színképet készíteni az NGCA-V49-ről, és hogy megtudjuk-e valaha, hogy romániai barátaink nóvát vagy törpe nóvát találtak az ASAS-SN égboltfelmérő program adataiban kutatva.




Az NGCA-V49 az iTelescope.net hálózat ausztráliai 50cm-es táv-csövével készített 90s-es I-szőrős fotómon

Szombat este, miután kimértem a csillag fényességét, gondoltam, megnézem, milyen ismert változócsillagok vannak még a látómezőben, hátha azoknak is érdemes kimérni a fényességét. Kiderült, hogy az NGCA-V49-től mindössze 13,8 ívperce van a Gaia20dfb vendégcsillag, amely a VSX-ben N:, azaz nóva-jelölt típusmegjelöléssel szerepel. Ezt a vendégcsillagot még júliusban fedezte fel a GAIA égboltfelmérő csapata, viszont annak ellenére, hogy felfedezéséről hírt adtak a Gaia-alert honlapon, adatait feltöltötték a TNS-szerverre, és a VSX-be is bekerült még júliusban, a galaktikus nóvákkal foglalkozó csillagász közösség figyelmét valahogy elkerülte ez a csillag. Pedig a Gaia Alert honlapon elérhető fénygörbéből szépen látszik, ahogy a felfedezés óta halványodott ez a vendégcsillag. A legutóbbi Gaia mérések szerint szept. 26-án már csak 19,4G volt a fényessége. Kérdés, hogy nagy távcsövekkel látszik-e még, lehet-e egyáltalán készíteni még róla színképet. Ahhoz ugyanis, hogy egy vendégcsillagot, amelyről egyébként a fénygörbéje alapján és az amplitúdó alapján egyértelmű, hogy galaktikus nóva hivatalosan is nóvának minősítsenek, színképi megerősítés szükséges.

A Gaia Alert fénygörbéjén szépen látszik a Gaia20dfb halványodása




2x90s V, 20x90s I és 2x90 L szűrős felvételek összege. Ez alapján 2020. okt. 10-én a Gaia20dfb már halványabb lehetett, mint 19,0 magnitúdó.

Így akár az is előfordulhat, hogy a Szögmérő csillagképben az idén két nóvát is sikerült felfedezni, de hivatalosan egyik sem kerül fel a galaktikus nóvák listájára. Mindenesetre, reménykedjünk, hogy sikerül színképet készíteni mindkét csillagról, és hogy kiderüljön, hogy az NGC-V49 is nóva. Bár, ha a Gabrielék által talál vendégcsillagról kiderül, hogy "csak" törpe nóva, akkor sem fogunk szomorkodni, de ehhez is minimum fotometriai idősorra vagy színképfelvételre lenne szükség. Meglátjuk?

(A nyitókép az NGCA-V49-ről James Pierce CCD felvételei felhasználásával Gabriel Neagu által készített színes fotó.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben