Szabadszemes nóva a déli égen: Nova Ret 2020

Míg az észak félteke megfigyelői végre egy szabad szemes üstökösben gyönyörködhetnek, a déli amatőrök most egy szabad szemes nóvát észlelhetnek. Robert McNaught szerda délután fedezte fel egy kb. 5,3 magnitúdó fényességű nóva kitörését a Reticulum (Háló) csillagképben. A fényes galaktikus nóva szülőcsillagáról viszont már eddig is tudtuk, hogy változócsillag: fényváltozását Gabriel Murawski lengyel amatőrcsillagász fedezte fel a tavalyi évben.


A Nova Ret 2020-at csütörtök késő délután sikerült lefotóznom ai iTelescope.net hálózat ausztráliai állomásának 10,6 cm-refraktorával.

Ma hajnalban, amikor felébredtem, láttam hogy a különféle változócsillagász fórumokon megjelent a hír, hogy Robert McNaught ismert üstökösvadász július 15-én, szerda délután talált egy kb. 5,3 magnitúdó fényességű nóva-jelöltet a Reticulum (Háló) csillagképben. A felfedezés hírét még a szerda esti órákban tette közzé Daniel Green a CBET 4811. számában. A pozíció alapján úgy tűnt, hogy a robbanó csillag azonos a Gabriel Murawski barátom által tavaly felfedezett MGAB-V207 változócsillaggal. Erről a csillagról eddig annyit tudtunk, hogy egy VY Scl típusú kataklizmikus változó, amelynek fényessége eddig kb. 15,8 és 18,0 magnitúdó között változott. Erre a csillag most rátett egy lapáttal, fényessége július elején rövid idő alatt több, mint húszezerszeresére fényesedett!


Az MGAB-V207 fényváltozása a nóvakitörést megelőző években.

Az ASAS-SN égboltfelmérő program mérései szerint a csillag július 2-án még nyugalomban volt 16,5 magnitúdó környékén, július 8-án viszont már legalább 6,8 magnitúdó volt a fényessége. Ezek alapján a nóvakitörés valamikor július 4. és júl. 8. között kezdődhetett. A felfedezést követően a déli féltekéről több amatőrcsillagász is észlelte a szabad szemes nóva-jelöltet: 4,5 és 5,2 magnitúdó közötti észlelések születtek ma hajnalban és a délelőtt folyamán.

Érdekesség, hogy 33 évnyi szünet után a Nova Ret 2020 Robert McNaught negyedik nóva felfedezése! Korábbi nóvái: Nova Sgr 1987, Nova Sgr 1986 és Nova Cen 1986.


A Nova Ret 2020 fényváltozása az elmúlt 20 napban az ASAS-SN égboltfelmérő program mérései alapján.


A délutáni órákban Elias Aydi és munkatársai az ATEL 13867. számában számoltak be róla, hogy egy dél-afrikai 11 méteres távcsővel készített színképfelvételek segítségével megerősítették, hogy valóban egy galaktikus nóva kitörését észlelhetjük.


A Nova Ret 2020-ról csütörtök délután Rob Kaufman ausztrál amatőrcsillagász által készített kis felbontású színképfelvételen nagyon jól látszanak a széles emissziós vonalak.

A frissen felfedezett nóvát én is szerettem volna lencsevégre kapni, ezért még hajnalban befoglaltam az iTelescope.net hálózat ausztráliai állomásának 10,6 cm-refraktorát, és beidőzítettem néhány CCD-felvételt.  Bár derült volt az ég Siding Springben az éjszaka során, szinte végig azt írta a rendszer, hogy az obszervatórium teteje zárva van - talán az erős szél miatt. Szerencsére a betervezett időpont előtt pár perccel már azt írták ki, hogy hozzáférhető a távcső. Ennek ellenére a betervezett időpontben mégsem kezdte el készíteni az általam készített képet, mert hogy még túl alacsonyan volt a nóva a látóhatár felett. Szerencsére néhány perccel később a harmadik vagy negyedik próbálkozásom sikerrel járt, és az első, zöld szűrővel készült 30 másodperces képet már le is  késő délután sikerült le is töltenem (lásd. nyitókép). A CCD-felvétel alapján egyértelmű, hogy az MGAB-V207 nóvakitörésé láthatjuk. A csütörtök este kiadott AAVSO Alert Notice 711. száma is felhasználta az általam készített pozíció mérést.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben