Fényes visszatérő nóva a Nyilasban: V3890 Sgr

Alfredo Pereira riasztotta tegnap este a változós közösséget, hogy aug. 27,87UT-kor 6,7 magnitúdó fényességű kitörésben észlelte a V3890 Sgr visszatérő nóvát. A csillag gyorsan halványodik, a szerda déli órákban már csak 8 magnitúdó körül volt a fényessége.

Az ASAS-SN égboltfelmérő program mérései szerint a csillag aug. 27,048 UT-kor még nyugalomban volt, kb. 16,1g' fényességnél. Rod Stubbings ausztrál amatőr aug. 27,521UT-kor 15,2 magnitúdósnak észlelte a csillagot, tehát kb. nyolc óra alatt fényesedett kb. 8,5 magnitúdót.

A V3890 Sgr az iTelescope.net hálózat ausztráliai állomásának 43cm-es távcsövére szerelt CCD kamerával, aug. 28-án délben készített 30 másodperces, V-szűrős fotómon.

Érdekes, hogy az ASAS-SN adatbázis szerint a csillagot észlelték észlelték aug. 27,755UT környékén is, de az időpontok mellett nem szerepel fényességadat :O
A rejtélyre az ATEL 13047. számában kaptunk magyarázatot: az aug 27,755UT környékén készített képeken már olyan fényes volt a csillag, hogy beégett, ezért nincs fényesség adat az ASAS-SN adatbázisban ezekre az időpontokra. Ugyanebben az ATEL közleményben színképileg meg is erősítették a nóvakitörést.

A nóvakitörést vizuálisan Alexandre Amorim brazil amatőr is megerősítette, aki aug. 28,035UT-kor 7,4 magnitúdónak becsülte a csillag fényességét. Kicsivel később Kirill Szokolovszkij orosz csillagász készített egy kb. két órás idősort a csillagról V-szűrővel az Michigani Állami Egyetem kampuszának obszervatóriumából. Az ő mérései szerint kb. 7,15-7,4V között hullámzott a csillag. Úgy tűnik, a csillag gyorsan halványodik: Peter Williams által ma (aug. 28-án szerdán) délelőtt készített vizuális észlelés szerint a V3890 Sgr fényessége kb. 8,1 magnitúdó volt. Ezzel eléggé összhangban vannak az iTescope.net hálózat ausztráliai távcsövével a ma déli órákban készített V szűrős fotóim, amelyeken kb. 8,14V  fényességű volt ez a visszatérő nóva. Az ASAS-SN égboltfelmérő program ma déli országban készített mérései szerit 8,4g' körüli volt a csillag fényessége (remélhetőleg ezek már nem beégett képek).

A V3890 Sgr visszatérő nóva előző két kitörése 1962-ben illetve 1990-ben volt. 


A V3890 Sgr fényváltozása ma hajnalban Kirill Szokolovszki mérései alapján.

A Vendégcsillag-kereső program keretében én utoljára aug. 19-én éjjel fotóztam ezt az égterületet Zsámbékról, akkor még nem látszott semmi a V3890 Sgr pozícióján (aug. 23-án ill. 24-én felhős volt az ég alja, ezért nem fotóztam ezt az égterületet, ma éjjel pedig sajnos itthon voltam Pesterzsébeten, és innen esélyem se lett volna látni a lambda Sgr környékét :(  A hajnali órákban megpróbáltam észlelni a nóvát az iTelescope hálózat tűvcsöveivel, de Spanyolországból ekkor már nem látszott a csillag, Új-Mexikóban borult volt az ég, és valamilyen technikai hiba miatt sem a chilei, sem a kaliforniai távcsövekkel nem jött össze az észlelés :( Remélem, az egyik ausztrál távcsővel majd összejön az észlelés, ha addigra ott besötétedik. Este pedig szeretnék kimenni Zsámbékra, hogy saját műszerrel is lencsevégre kaphassam ezt a visszatérő nóvát.

A V3890 Sgr könnyű célpont lehet a mostani napokban jó déli horizonttal rendelkező, binokulárral, kistávcsövekkel észlelők számára az esti égen. A csillag egyébként az NGC 6642 és M22 gömbhalmazok közelében található, így mélyég-észlelőknek, asztrofotósoknak is hálás célpont. Ha valaki ki akarja mérni a csillag fényességét, érdemes arra figyelni, hogy ne használjunk túl hosszú záridőt, nehogy beégjen rajta a feltehetően még mindig elég fényes visszatérő nóva!


A V3890 Sgr keresőtérképe (a Deep Sky Hunter Atlasz egyik térképlapjába bejelölve).


A V3890 AAVSO-térképe (A térkép jobb alsó sarkában látható fényes csillag a 2,2 magnitúdós labda Sgr.

Kérés asztrofotósokhoz, asztrotájkép készítőkhöz fotografikus meteorészlelőkhöz: aki fotózta a Tejút Nyilas csillagképben látható részét tegnap (aug. 27-én kedd este), kérjük nézze át a képeket, hátha éppen látszik rajta az épp fényesedésben levő visszatérő nóva, és ha ki tudjuk mérni a fényességét, akkor esetleg rekonstruálni tudnák a fényesedés mértékét, gyorsaságát (elvileg nálunk korábban volt sötét tegnap este mint Portugáliában, így Alfredo Pereira észlelése előtti időpontban is rendelkezhetnénk adatokkal a V3890 Sgr fényességéről.)

Frissítés: 

Szerda este, bár napnyugta környékén a felhők elbizonytalanítottak, sikerült kijutnom Zsámbékra, és a 180mm-es fókuszú f/2.8-as Zeiss Sonnar teleobjektívvel sikerült lefényképeznem a halványodó visszatérő nóvát. Úgy néz ki, szerda estére lelassult a halványodás, és a V3890 Sgr fényessége 8,3-8,5TG között lehetett (a 4x20s ill. 4x30s képeimet még nem volt időm feldolgozni. Egyébként azt, hogy lelassult a halványodás, más fotometrikus és vizuális észlelések is megerősítik.


A V3890 Sgr Zsámbékról, 4x60s összegkép.

A felhívásom közzétételét követően kiderült, hogy a hazai amatőrcsillagászok közül Schmall Rafael fotózta a Nyilas csillagkép környékét kedd este egy 24mm fókuszú nagy látószögű objektívvel. Az általa készített felvétel Nyári Időszámítás Szerint 23:11-kor készült - mindössze kb. 18 perccel azután, hogy Alfredo Pereira észlelte a V3890 Sgr kitörését. Rafael fotója alapján kb. 7,2-7,3 magnitúdóra becsülöm a visszatérő nóva fényességét.



A V3890 Sgr a fák felett, a "Teáskanna" teteje fölött kicsivel - Schmall Rafael kedd esti fotóján.


Schmall Rafael fotója kicsit belenagyítva. Jól látszik, hogy kedd este még sokkal fényesebb volt a V3890 Sgr a mellette levő 8,3 magnitúdós összehasonlító csillagnál.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben