Üstökös-szerű aktivitás a (6478) Gault kisbolygónál

Az elmúlt órákban egy kisbolygó szokatlan, üstökös-szerű aktivitása hozta lázba a Naprendszer kisméretű égitestjei iránt érdeklődő csillagászokat.
K. W. Smith (Queen's University, Belfast) és L. Denneau (University of Hawaii) arról számolt be a CBET 4594. számában, hogy az ATLAS égboltfelmérő program keretében Smith által január 5-én készített 7x30s-es összegképen a (6478) Gault kisbolygóból egy 135 ívmásodperc hosszú csóva kiáramlása látszik.

Utólag kiderült, hogy már a dec. 8-i képeken is látszott egy 30"-es csóva. Az ATLAS által tavaly januárban készített képeken még nyoma sincs a csóvának. Az előzetes elemzések szerint a kisbolygó anyagkibocsátása vagy az aktivitás kezdete 2018. november elejére tehető.

A Pan-STARRS1 égboltfelmérő program keretében R. Weryk által készített fotókon is jól látszik a csóva. Emellett ők is megerősítik, hogy 2010-ig visszamenőleg nem tapasztaltak hasonló aktivitást a kisbolygónál.

A kanadai-francia-hawaii távcsővel készített fotó a (6478) Gault kisbolygó csóvájáról (forrás: Richard Berry facebook oldala, Henry Weiland közvetítésével)

Azt követően, hogy Richard Berry (Henry Weiland közvetítésével) a Facebookon közzétett egy a kanadai-francia-hawaii távcsővel készített fotót az aktív kisbolygóról, Alan Hale is ráállította az kisbolygóra a Las Cumbres Observatory dél-afrikai állomásának 1 méteres távcsövét. A 2018. január 8,02UT_kor készített 5 perces képen 4,1 ívperc hosszú csóva látszott.

Jól látszik a 4,1 ívperces csóva az Alan Hale által készített 5 perces felvételen.

Érzékeny érzékelővel felszerelt nagyob távcsövekkel, esetleg távoli elérést biztosító műszerekkel (pl. iTelescope.net, Slooh) érdemes lehet megpróbálni észlelni a szokatlan, üstökös-szerű aktivitást mutató kisbolygót. Az előrejelzések szerint a (6478) Gault kisbolygó fényessége a mostanában 18,7 magnitúdó, de a mostani aktivitás miatt ennél fényesebb is lehet. Frissítés: Daniel Bamberger írta az egyik facebook-csoportban, hogy november elején a Catalina égboltfelmérő program fotóin 17,2 magnitúdó körülinek mérték a kisbolygó fényességét, ami kb. 2 magnitúdóval fényesebb az előrejelzett fényességnél. Kérdés, hogy ekkor már aktív volt-e az a kisbolygó, vagy esetleg azóta még tovább fényesedett?
C. S. Shoemaker és E. M. Shoemaker által még 1988 májusában felfedezett (6478) Gault kisbolygó jelenleg az Északi Vizikígyó csillagképben figyelhető meg.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben