Újabb fényes üstökös a hajnali égen: C/2018 Y1 (Iwamoto)


Ivamoto Maszajuki japán amatőr újabb fényes üstököst felfedezett fel két nappal ezelőtt. A felfedezésről a magyar amatőrcsillagász közösség ma reggel értesülhetett Sárneczky Krisztiántól. Az akkor még IF032 ideiglenes nevű üstököst sikerült lefotóznom kora délután az iTelescope.net hálózat új-mexikói állomásának T20-as jelű 10cm-es reflektorával.

Ma reggel írta a MACSNET facebook-csoportban Sárneczky Krisztián, hogy van egy újabb fényes (12-13 magnitúdós) üstökös a hajnali égen. A frissen felfedezett üstökösök megerősítésére a Nemzetközi Csillagászati Unió által létrehozott PCCP honlapon meg is találtam az IF032 ideiglenes nevű üstököst adatait. Az előzetes koordináták ismeretében  gyorsan  foglaltam távcsőidőt az iTelescope.net hálózat új-mexikói állomásának T5-ös illetve T20-as jelű 10cm-es reflektoraira, valamint a biztonság kedvéért az ausztráliai 43 cm-es távcsőre is. Az első távcsővel úgy néz ki, nem jött össze a fotózás - valószínűleg ekkor még túl alacsonyan volt az üstökös, viszont kb. 15-20 perccel később a T20-as távcsővel (ottani idő szerint hajnali 5.40 körül) végül sikerült lefotóznom. Ma reggel kimértem az üstökös fényességét: 12,5TG magnitúdó jött ki (18px apertúrával), ez elég jól egyezik a többi megfigyeléssel.

A 3x90s zöld szűrős felvételből készített összegképen nagyon szépen látszik a kb. 12,5TG fényességű C/2018 Y1 (Iwamoto) üstökös.

Az eredeti FITS formátumú képeket megosztottam Krisztiánnal, aki remélhetőleg ki tudja mérni az üstökös pontos koordinátáit, és beküldi a megfelelő helyre a mérési adatokat.

Közben Alane Hale amerikai amatőrcsillagász  (a híres Hale-Bopp üstökös egyik felfedezője) vizuálisan is észlelte az üstököst. Beszámolója szerint 11,5 magnitúdó volt az új égi vándor fényessége.


Estére már meg is kapta a hivatalos elnevezést is az üstökös: C/2018 Y1 (Iwamoto). A CBET 4588. számából kiderült, hogy Ivamoto az üstököst egy 10 cm átmérőjű f/4.0-es Pentax SDUF II-es teleobjektívre szerelt Canon EOS6D fényképezőgéppel  2018. dec 18.41 UT környékén készített 60-60 másodperces felvételpáron találta.

 Ivamoto Maszajuki a felfedezéshez használt műszerekkel. (Fotó: Hoshinavi)

Időközben Zalezsák Tamás is sikeresen lefotózta az üstököst péntek hajnalban egy chilei robottávcsővel, az elkészült képeket pedig Sárneczky Krisztián összerakta, majd kimérte az üstökös pozícióját.

(Zalezsák Tamás és Sárneczky Krisztián felvétele az új üstökösről (Slooh Chile, C14 + CCD, 100 sec.)

Az eddigi észlelésekből számított pályaelemek szerint az üstökös február elején kb. 0,25 CSE  (kb. 37 millió km) közelíti meg a Földet. Ekkorra akár 6-7 magnitúdó is lehet a fényessége, így binokulárral is megfigyelhető lesz.


C/2018Y1 (Iwamoto) üstökös várható égi útja az első közzétett pályaelemek alapján. Ezek szerint egyre északabbra fog emelkedni, és az év elején könnyű célpont lesz kisebb látcsövekkel, binokulárokkal is. A friss észlelésekből számított pályaelek felhasználásával némileg módosulhat majd az üstökös égi pályálya. (Forrás:  Philipp Salzgeber, Comets Watch facebook-csoport)



Az új üstökös jelenleg a hajnali égen, az Északi Vízikígyó (Hydra) csillagképben, a Vénusztól ÉNY-ra figyelhető meg.


A C/2018 Y1 (Iwamoto) üstökös keresőtérképe. Szombat hajnalban az alfa Lib és a pi Hya között kell keresni az üstököst.


Még részletesebb keresőtérkép a Stellariumból. A kép jobb alsó sarkában a pi Hya.


Az üstökös pozíciója szombat hajnalban, 04:30UT körül.


(További részletek hamarosan.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben