Vend55 = AT 2023veq: fényes nóva az Androméda-ködben

Az Androméda-ködről hétfő este készített fotóinkon sikerült felfedezni egy viszonylag fényes nóvajelöltet kb. 18,6 magnitúdó fényességnél. A felfedezést követő két napban gyorsan fényesedett az AT 2023veq hivatalos elnevezésű vendégcsillag, szerda délutánra már 17,1CV magnitúdó fényességet ért el, péntek reggelre pedig még tovább fényesedett néhány tizedmagnitúdóval. Az AT 2023veq (Vend55) fényes voltának köszönhetően egész gyorsan megszületett a hivatalos színképi megerősítés is: Irene Salmaso és munkatársai által az olaszországi Asiago Obszervatórium távcsövével készített színképfelvétel szerint a csillag spektrumában kék kontinuum és halvány H-alfa emisszió figyelhető meg, amely alapján arra jutottak, hogy ez egy extragalaktikus nóva.

Az AT 2023veq (Vend55) Gabriel Murawski hétfő esti 120x120s összegképén.
 

A Vendégcsillag-kereső program keretében június óta Tordai Tamással közösen vadászunk nóvákra az Androméda-ködben. Az elmúlt hetekben egész tűzijáték volt az M31-ben - erről majd remélhetőleg hamarosab írok bővebben is - , bár több nóva felfedezéséről éppen lemaradtunk. Az október 16/17-i éjszakán készített képekkel viszont szerencsénk volt. Tordai Tamás a hétfő kora esti órákban készített jópár képet a rákospalotati 25 centis távcsövével az Androméda-ködről, amelyeket még éjfél előtt át tudtam nézni. Találtam egy viszonylag fényes nóvajelöltet az M31 központi vidékéről készített összegkép szélén. A biztonság kedvéért gyorsan készítettem 2x120s-es képet az iTelescope.net hálózat spanyolországi 32cm-es távcsövével, hogy kiderítsem, tényleg van-e az adott helyen csillag. Már majdnem be is küldtem új felfedezésként a talált objektumot, de kiderült, hogy a T18 jelű spanyol távcsővel készített képeken nem látszik semmi a kérdéses helyen. Valószínűleg Tamás képeinek annyira a szélén találtam ezt a gyanús foltot, hogy ott valamiért szellemkép keletkezett.

Ha már elkészítettem a két friss képet a spanyol távcsővel, gondoltam előbb ezzel a képpel folytatom az M31-ről hétfő éjjel készült képek átnézését, hátha találok rajta valami frissen feltűnt vendégcsillagot. Viszonylag hamar ki is szúrtam a képen egy egyértelműen csillagnak látszó viszonylag fényes foltot, amely az ellenőrzés során mindkét eredeti fotón látszott. Az ideiglenesen Vend S1028-nak elnevezett csillag fényessége kb. 18,6 magnitűdó volt. Az ugyanezzel a távcsővel korábban készített képeken, valamint az archív PanSTARRS fotókon semmi nem volt látható ezen a pozíción.


A felfedező kép: a 32cm-es spanyol távcsővel készített hétfő esti képből a referencia képek levonásával készített fotón világos foltként látszik az AT 2023veq (Vend55).

Gyorsan megnéztem Tamás esti képeit, és az "M31E" jelű égterületről készített 10x120s összegképet, halványan azon is látszott a nóvajelölt, kb. 19,3 magnitúdó fényességnél. Ezek alapján meg is próbáltam beküldeni az új felfedezést a hivatalos csatornákon, de a TNS-szerver elsőre megint hibát jelzett, akárcsak a Vend51 feldedezésekor. Ezért gyorsan beküldtem a CBAT TOCP honlapra, ahol PNV J00433237+4138211 elnevezést kapott ez a vendégcsillag. Később sikerült a TNS szerverre is beküldenem a felfedezést, ahol a könnyebben megjegyezhető AT 2023veq hivatalos nevet kapta a nóvajelölt. Saját használatra viszont a Vend55 végleges elnevezést adtuk meg a TNS szerveren, hiszen ezt a változót is a "Vendégcsillag-kereső" program keretében sikerült felfedezni. Később megtaláltam a csillagot a Tamás által az "M31D" jelű égterületről készített 18x120s összegképen is: itt egyértelműen látszott a Vend55 kb. 18,9 magnitúdó fényességnél. A  Tamás által készített vasárnap esti összegképeken viszont még nem látszott semmi 19,5 magnitúdó határfényességig, ezért ezt adtuk meg a legutolsó negatív észlelés adataként.


Az AT 2023veq (Vend55) a 32cm-es távcsővel hétfő este készített eredeti képen.


A felfedezés bejelentését követően izgatottan vártuk, hogy miként alakul a Vend55 további sorsa. Szerencsére kedd este is derült ég volt, és a Tamás által készített friss képeken egyértelműen látszott, hogy hétfő este óta több, mint egy magnitúdót fényesedett az új vendégcsillag, elérve a kb. 17,7CV fényességet. Az AT 2023veq (Vend55) fényes voltának köszönhetően egész gyorsan, már a szerda reggeli órákban megszületett a hivatalos színképi megerősítés is. Az Irene Salmaso és munkatársai által az olaszországi Asiago Obszervatórium távcsövével kedd este készített színképfelvétel szerint a csillag spektrumában kék kontinuum és halvány H-alfa emisszió figyelhető meg, amely alapján ez vagy egy kataklizmikus változó, vagy pedig nóva. Figyelembe véve azt, a hogy színképvonalak kimérése során hogy z=0,001 vöröseltolódást mértek, ez pedig azt jelenti, hogy a Vend55 az Androméda-köd távolságában van, így az olasz kutatók arra jutottak, hogy ez egy extragalaktikus nóva.

Az AT 2023veq (Vend55) színképe.


[Az extragalaktikus nóva egy, a Tejútrendszeren kívüli galaxisban (jelen esetben az Androméda-ködben) zajló kozmikus esemény, aminek során egy fehér törpe elkezdi elszippkázza a hozzá nagyon közel keringő hűvösebb, vörösebb kísérő anyagát, ami a fehér törpére hullik, felhevül és elkezd a felszínén beindulni a fúzió. A keletkező energia hatására a csillag ledobja a ráhullott hidrogénburkot, ami a nóva jelenségként ismert hatalmas mértékű felfényesedéshez vezet.]


A szerdai nap folyamán még tovább fényesedett az AT 2023veq (Vend55): a reggeli órákban Barbara Harris floridai amatőrcsillagász 17,596V fényességet mért, a kínai Xingming Obszervatórium szűrő nélküli felvételein pedig szerda délután 17,1CV fényességet mértek. Doug Barrett, Franciaországban élő amatőrcsillagász pedig 17,494V fényességet mért szerda este. Az orosz MASTER égboltfelmérő csapata is elkapta az AT 2023veq-t, szerda délután 18,2C ill. 18,0C fényességet mértek. Barbara Harris csütörtök reggel 17,239V fényességet mért. Csütörtök este volt egy rövid időszak, amikor itthon is felszakadozott a felhőzet, és Tordai Tamás is tudott pár képet készíteni. Ő 17,203CV fényességet mért. Barbara Harris pénteken arról számolt be, hogy az AT 2023veq (Vend55) tovább fényesedett, és október 20-án, a reggeli órákban már 16,954V volt a nóva fényessége. Talán még jön feljebb is...


Barbara Harris fotója a Vend55-ről, bejelölve néhány összehasonlító csillag fényessége is.

Miután a közösségi médiában és levlistákon is beszámoltam a felfedezésről, Gabriel Murawski lengyel amatőrcsillagász barátom jelezte, hogy az Androméda-ködről  egy 9cm-es (!) apokromáttal hétfő este készített fotóin is látszik az AT 2023veq (Vend55). Az összesen 4 órányi felvételsorozatot kb. 2 órával Tamás fotói előtt kezdte el készíteni, ezért kíváncsian várom, hogy az első két órában készített képeken látszik-e már a vendégcsillag, és hogy mikortól detektálható először.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben