Nóvavadászat telehold idején: ASASSN-21lk, a Skorpióban

Újabb nóva-jelölt, ismét a Skorpió csillagképben. Ezúttal -36fokos deklinációval, teleholddal és hazánkban sivatagi porral nehezítve. Némi hajtóvadászat után egy chilei obszervatóriumban pár nap óta használható 135mm-es teleobjektívvel végül sikerült távészleléssel lefotóznom az időközben 13 magnitúdóig felfényesedő ASASSN-21lk vendégcsillagot.
Frissítés: úgy tűnik, a nóva-jelölt fényessége jún. 25-én tetőzött 11,1V magnitúdónál, azóta halványodik.


Patrick Schmeer tegnap délután szólt, hogy az ASAS-SN égboltfelmérő csapat talált egy kb. 15 magnitúdó fényességű nóva-jelöltet (ASASSN-21lk) a Skorpió csillagképben. Ekkor még nálunk világos volt, ezért az iTelescope.net hálózat ausztráliai távcsöveivel próbáltam meg lefotózni, de mire ráállt volna a távcső - valószínűleg a rossz idő miatt - bezárták az obszervatórium tetejét. Később újra kinyitották a tetőt, ezért ismét nekiálltam lefotózni a vendégcsillagot. Sajnos, már menet közben látszott, hogy gond lesz, mert nem sikerült a teszt képek asztrometriája, így várható volt, hogy nem lesz pontos a célpontra való ráállás. A képek letöltésekor látszott, hogy miért: annyira rossz minőségűek voltak a képek, hogy alig látszott rajtuk egy-két csillag. És, ahogy sejtettem, tényleg, kb. fél fokkal mellé ment a távcső.

A biztonság kedvéért még este szóltam pár magyar amatőr ismerősnek, hátha ők több sikerrel járnak. Sajnos, Cseh Viktornak sem volt szerencséje, mert Debrecenből felhős volt a horizont környéke. (A nóva-jelölt deklinációja -36 fok, ezért jó horizont kell ahhoz, hogy hazánkból észlelni lehessen.)

Abban reménykedtem, hogy talán majd ma hajnalban az új-mexikói távcsővel több sikerem lesz, de sajnos ott is zárva volt a tető. Végül úgy döntöttem, kipróbálom az új chilei műszert, bár az ottani 135mm-es Samyang teleobjektívhez a műszer rövid fókusza miatt nem sok remény fűztem, főleg, hogy ekkor már csak 20,8 fokra volt tőle a 98% megvilágítottságú Hold. Szerencsére ennek ellenére a képek használhatóak voltak, és simán látszott a felvételeken az addigra már 13,035TG magnitúdóig felfényesedett nóva-jelölt.



A kép bal alsó negyedében látható az NGC 6400 nyílthalmaz, a jobb felső negyedében pedig bejelölve a vöröses színű ASASSN-21lk nóva-jelölt.

Sajnos, ehhez a műszerhez nem voltak fotometriai szűrők, ezért csak sima zöld, vörös és kék szűrős képeket tudtam készíteni. Mindenesetre, a vörös szűrővel készített képeken jóval fényesebb volt az ASASSN-21lk, ami arra utal, hogy vöröses a színe, vagyis nagy valószínűséggel egy galaktikus nóvát fedezett fel kedden az ASAS-SN csapat.

Frissítés: a nóva-jelölt még mindig fényesedik, Rob Kaufman ausztrál amatőrcsillagász csütörtök délutáni fotóján már 11,7TG körüli volt az ASASSN-21lk fényessége!

Az ausztrál nóvavadász, Rob Kaufman jún. 24-i fotóján határozottan fényesebb az ASASSN-21lk, mint az én másfél nappal korábbi chilei felvételemen. Rob képének készítésekor a telehold mindössze 12 fok távolságra volt az ASASSN-21lk-tól!

Frissítés 2.: úgy tűnik, a nóva-jelölt fényessége jún. 25-én tetőzött 11,1V magnitúdónál, azóta halványodik. Kijota Szeicsiro japán amatőr jún. 26-án már csak 11,9V fényességűnek észlelte. Rob Kaufman DSLR fotói is megerősítették, hogy az ASASSN-21lk halványodik, és egyre vörösebb.


Rob Kaufman legfrissebb fotóján látszik, hogy halványabb, és vörösebb lett az ASASSN-21lk

Remélhetőleg, a Hold elvonultával hamarosan színképfelvétel is készül erről a vendégcsillagról, amely megerősítheti, hogy az ASASSN-21lk valóban egy galaktikus nóva.

Az ASASN-21lk AAVSO térképe: https://app.aavso.org/vsp/chart/X26673EY.png




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben