Milyen távcsövet ajándékozzak karácsonyra?

Bár, már csak egy bő hét van hátra az ünnepekig, úgy tűnik, még mindig vannak olyan csillagászat-kedvelők, akik távcsővet ajándékoznának karácsonyra szeretteiknek, s a "Betlehemi csillag" idei újra eljövetele (Jupiter-Szaturnusz együttállás) hírére valószínűleg még inkább így lesz. Nekik szeretnék most adni egy tuti tippet: ajándékozzatok tartós csillagászati élményeket (távcsövet másként, extrákkal)! Lejjebb kicsit bővebben is kifejtem a részleteket.


Eredetileg még a Black Friday után szerettem volna megírni ezt a blogbejegyzést, de olyan sűrű volt munka szempontjából az elmúlt két hetem, hogy csak most tudok rá sort keríteni. Talán még így is tudok vele segíteni pár embernek...

"Kezdőként milyen csillagászati távcsövet vásároljak?" "Ezt a távcsövet szeretném megvenni karácsonyra a kisfiamnak / férjemnek / rokonomnak, szerintetek jó lesz?" – az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozunk hasonló kérdésekkel a csillagászati témájú facebook-csoportokban.  Amatőrcsillagászként, aki egyben környezetvédő aktivista is szeretnék olyan hasznos tanácsot adni, ami segít az ajándékozónak, hogy ne kidobott pénz legyen az eredmény. Bár a kezdő távcső vásárlásával kapcsolatban már másfél évvel ezelőtt leírtam a MACSNET honlapon a tanácsaimat, azóta a csillagászati fórumokon kialakult kialakult beszélgetések hatására újabb ötletek is felmerültek bennem. Nagyjából két hete pont egy hasonló tanácskérés hatására merült fel bennem az alábbiakban kifejtendő ötlet, amelyhez valószínűleg hozzá járult az MTVSZ "Bólints rá! - Életigenlő" kampányának egyik kistehenes videóban is megfogalmazott üzenete is: Fogyasztás helyett boldogság.



A kezdő távcső vásárlására vonatkozó kérdésekre gyakran válaszoltam ezt: mielőtt távcső váráslásra szánnád el magad, érdemesebb először
a) ismerkedni a csillagos éggel
b) kipróbálni élesben néhány távcsövet - ha nem lenne karantén, akkor azt javasolnám, menjetek fel egy derült éjszaka a Polaris Csillagvizsgálóba - vagy ha vidéki vagy, akkor egy másik közösségi csillagdába. Jelen esetben az lehet a megoldás, hogy keresel valaki közeledben lakó amatőrcsillagászt, és megkéred, hogy még este 8 előtt hadd lessetek bele a távcsövébe, ismerkedjetek a műszerekkel stb.

És ezt követően ugrott be az ötlet, hogy első lépésként egy konkrét ajándék távcső vásárlása helyett olyan csillagászati élményt javasolnék, amelyben szerepel távcső is, csak egy kicsit másként, extrákkal. A szóba jöhető opciók:

1) Ajándékozhatsz egy belépőt a Polaris Csillagvizsgálóba: ebben az esetben a Magyar Csillagászati Egyesület tapasztalt munkatársai 20-30 centis távcsövekkel mutatják be az égbolt látnivalóit, és a helyszínen lehetősége van a megajándékozottnak kipróbálni akár többféle távcsövet, tanácsot kérni egy majdani távcsővásárláshoz.

2) Ajándékozhatsz részvételi lehetőséget egy csillagászati táborban, például az MCSE szokásos tarjáni észlelőtáborában vagy csillagászati ifjúsági táborában, vagy esetleg egy észlelőhétvége is lehetne az ajándék.

Ezt a két lehetőséget lehet úgy is csinálni, hogy Te is elkíséred a megajándékozottat a Polarisba vagy a táborba, és akkor még személyesebb az ajándék, hiszen közös élményetek lesz.


3) De amit karácsonyra igazán ajánlanék, az egy 1 éves tagság a Magyar Csillagászati Egyesületben, amelynek fejében a megajándékozott
a) megkapja a jövő évi Csillagászati Évkönyvet
b) egy éven keresztül kapja a Meteor c. folyóiratot
c) ingyenesen részt vehet a Polaris Csillagvizsgáló programjain, észlelőszakköri foglalkozásain, bemutatásain (használhatja az ottani távcsöveket)
d) kedvezményesen látogathatja a Pannon Csillagdát és a Svábhegyi Csillagvizsgálót
e) kedvezményesen részt vehet az MCSE által szervezett nyári tábor(ok)on
f) 5%-os kedvezménnyel vásárolhat SkyWatcher gyártmányú távcsöveket és mechanikákat a Budapest Távcső Centrumban.

Lényegben az MCSE-tagságot úgy is fel lehet fogni, hogy ajándékoztál egy olyan távcső bérletet, amelynek keretében egy éven keresztül szeretted hozzáférhet több különböző távcsőhöz, kipróbálhatja őket, elsajátíthatja használatukat, emellett egy csomó élményhez és hasznos tudáshoz is juthat hozzá. És ha meg tudod oldani még a Csillagászati Évkönyv átvételét, akkor még a karácsonyfa alá is kerül becsomagolható hasznos olvasmány (bár én a díszcsomagolásról legszívesebben lebeszélnélek, vagy pedig valami többször is felhasználható csomagolást javasolnék).


Ha pedig mindenképpen valami távcsövet szeretnél, akkor az legyen egy kézi látcső (binokulár)! Egy ilyen műszerrel már a "Betlehemi csillag" idei újra eljövetelét (Jupiter-Szaturnusz négy évszád utáni újbóli szoros együttállása dec. 21-én és a környező napokban) meg lehet figyelni, bár az akár szabad szemmel is látható. (De én a binoklit is inkább az MCSE-tagság mellé ajánlanám.)





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben