Hol keressem az idei nyár fényes üstökösét?

Az elmúlt napokban készült látványos fotók hatására egyre többen érdeklődnek aziránt, hogy hol kell keresni a napjainkban szabad szemmel is látható C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst? Milyen látványra számíthat egy laikus megfigyelő?
Frissítés: július közepétől már az esti égen is jól megfigyelhető az üstökös az ÉÉNY-i látóhatár fölött.




Szabó Árpád fotója azt illusztrálja, hogy szabad szemmel nagyjából ilyen látványra számíthat egy átlagos megfigyelő. Érdekesség, hogy a kép alján halványan éjszakai világító felhők (NLC) is látszanak.


Július közepétől már az esti égen is jól megfigyelhető az üstökös az ÉÉNY-i látóhatár fölött.




Az első negyed környékén járó Hold zavaró fénye ellenére talán még ma (júl. 28-án, kedden) este még megpillanthatjuk szabad szemmel az üstököst. Koraeste érdemes először binoklival keresni.


Az üstökös pozíciója július 19-én, vasárnap este 22:10 NYISZ-kor. Jó idő esetén a halványodó üstökös szépen látszik majd a Nagy Göncöl alatt/mögött az ÉNY-i égen.


A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös pozíciója az esti égen július második felében, augusztus elején. (C) Pete Lawrence, BBC Sky at Night.
 

* * *

A mostani hétvégén (júl. 10-12) még elsősorban hajnalban érdemes megpróbálni az üstökös megfigyelésével. Szombat hajnalban már fél 2 körül kel az üstökös, de akkor még elég alacsonyan lesz az ÉK-i égen. Fél 3 és 3 óra között már talán elég magasan lesz ahhoz, hogy megtaláljuk. Kicsivel 3 óra után lesz talán a legjobban megfigyelhető, ha nem nem felhősödik be addigra az ég. Később már egyre világosabb lesz, bár az üstökös horizont feletti magassága egyre kedvezőbb, hogy a tereptárgyak kevésbé zavarjanak be, viszont a világosodó ég egyre jobban zavarni fogja az észlelést.

Hol keressük az üstököst? A következő napokban az üstökös a Szekeres, majd a Hiúz csillagképekben lesz megfigyelhető.


A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös helyzete a hajnali égen, 03:30 körül. (Sky & Telescope nyomán)

A hajnali égen a Vénusztól balra, a Capellától (alfa Aur) "balra lefelé" lesz majd megfigyelhető a szabad szemes üstökös.



Az üstökös pozíciója szombat hajnalban 03:20 NYISZ körkényén.



Az üstökös útja a csillagok között július hónapban. (Sky & Telescope nyomán)

Aki nem szeret korán kelni, esetleg már ma (péntek) este is megpróbálkozhatja felkeresni az üstököst az esti szürkületben, de ma még valószínűleg elég alacsonyan lesz az esti égen.

Az üstökös pozíciója ma (júl 10., péntek) este 21:42 NYISZ körkényén. Elég alacsonyan lesz.


A szombat (júl. 11.) délutánra jósolt hidegfront elvonultával a jövő héten már több esélyünk lesz az esti égen is megfigyelni a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst.

Ha vasárnap (júl. 12.) este derült egünk lesz, akkor már egész éjszaka megfigyelhetjük az üstököst, mert már le sem nyugszik a látóhatár alá. Persze, kora este és hajnalban azért több esély lesz a megfigyelésére mint éjfél körül, amikor a legalacsonyabban jár.

Az üstökös pozíciója júl. 12-én, vasárnap este 22:03 NYISZ környékén (azért nem este 10 órára készítettem az égképet a Stellariummal, hogy a Capella is rendesen látszódjon a képen).



Az üstökös pozíciója júl. 14-én, kedd este 21:50 NYISZ körkényén.

Július közepétől már az esti égen is egész magasan látszik az üstökös, 22:00 NYISZ körkényétől már biztosan látszik szabad szemmel az ÉÉNY-i látóhatár felett, a Nagy Göncöl alatt.. 22:30 és 23:00 között az egyre sötétebb égen még több látszik a csóvájából. Már csak felhőtlen ég kell a megpillantásához.



Az üstökös pozíciója júl. 17-én, péntek este 22:00 NYISZ körkényén.



Szabó Árpád második képe már kicsit közelebbről mutatja az üstököst. Bár a képen látható halvány csillagok elvileg olyan fényesek, hogy ha zenitben lennének, akkor szabad szemmel is láthatóak lennének, ez a kép már inkább talán azt mutatja, hogy milyennek láthatnánk egy kisebb látcsővel (binokulárral) az üstököst.

Ma (júl. 10-én) hajnalban, a kert végéből végre nekem is sikerült lefotóznom a C/2020 F3 (NEOWISE) üstököst! Hétfő és szerda hajnalban csak vizuálisan tudtam észlelni az üstököst, mert a zsámbéki telkünkön nincs a fényképezőgéphez és a mechanikához való aksim, és az üstökös elég alacsonyan van, az észlelőteraszunkról nem látszik, ezért több száz méternyire kellett elgyalogolnom, hogy egyáltalán látható legyen.
Szerda hajnalban viszont az észlelés végén észrevettem, hogy talán a kertünk végéből lesz rá esély, hogy lefotózzam, odáig még elér a hosszabbító kábel. Sajnos, mire ma hajnalban a fák fölölt kibújt, már erősen világosodott az ég, ráadásul technikai problémákkal is küszködtem.



A C/2020 F3 (NEOWISE) júl. 11-én szombat hajnali 04:01-kor, 19x1/3s összegkép. Canon EOS 1000D + 180mm f/2,8-as Zeiss Sonnar teleobjektív, Zsámbék. Nagyjából ennyi látható az üstökösből szabad szemmel.

A július 13-án hajnalban Zsámbékon, 80 db kép összegzésével készített kép az üstökösről. Canon EOS 1000D + 180mm f/2,8-as Zeiss Sonnar teleobjektív.

Jó észlelést!

Megjegyzések

  1. Üstökös az esti égen!
    Simán látszott a ma este a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös 19:51 és 20:33 UT (21:51 és 22:33 NYISZ) között 8x30-ös binokulárral a zsámbéki Nyakas-hegyről!
    Részletek hamarosan.

    VálaszTörlés
  2. Lehet tudni, milyen alkalmazásból készültek a feliratokkal ellátott képernyőfotók...?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Stellarium planetárium szoftver asztali (számítógépes) változatával.
      https://stellarium.org/hu/
      A mobilos változatból ha jól tudom, csak a fizetős változatban lehet frissíteni az üstökös adatbázis. De szerintem jobb az asztali gépes változat.

      Törlés
    2. Van webes változata is a programnak, az is mutatja az üstököst:
      https://stellarium-web.org/

      Törlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben