Vigyázat, a csillagok is mozognak!

A közeli csillagok elmozdulnak az égi háttérhez képest, és néha még a profi csillagászokat is megtréfálják, s hamis törpenóva kitörés riasztást is okozhatnak. Egy friss példa a MASTER OT J055510.22-041053.0 nevű "tranziens", amelyről kiderült, hogy egy nagy sajátmozgású fehér törpe.

Szombat este a MASTER égboltfelmérő program bejelentett az ATEL 13203. számában, hogy felfedeztek egy 14,3 magnitúdós "tranzienst" az Orion csillagképben. Mivel az MASTER OT J055510.22-041053.0 jelölésű csillag pozíciójában a korábbi referencia képen nem látszott semmi 18,7 magnitúdó határfényességig, és az USNO B1 katalógusban sincs egyetlen objektum sem a jelölt pozíciójától 5 ívmásodpernyi távolságon belül, ezért arra jutottak a felfedezők, hogy egy legalább 7,7 magnitúdós kitörést produkáló tranzienst (kataklizmikus változó, nóva, esetleg flercsillag) kaphattak lencsevégre.



Amikor megnéztem a referencia képet és a felfedezéskor készül képeket, kicsit furcsállottam, hogy a referencia képen a"tranziens" helyétől nem messze látszik egy elég fényes csillag. Nem sokkal éjfél után az egyik facebook csoportban Patrick Schmeer jelezte is, hogy szerinte ez a "tranziens" valójában a 14,5 magnitúdó fényességű EGGR 45 (= LP 658-2) nagy sajátmozgású fehér törpe, és úgy tűnik, az zavarhatta meg az orosz csillagászokat, hogy ez a 20,5 fényév távolságra található csillag jelentősen elmozdult a 2,5 évvel ezelőtti referencia képhez képest.

Pár órával később meg is jelent egy szűkszavú helyesbítés is az ATEL-en a MASTER csapat egyik tagjától.

Tanulság: érdemes alaposan ellenőrizni a jelölteket, jól megnézni a referencia képeket, és esetleg a csillagok sajátmozgását is számításba venni.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben