Vend29: újabb flercsillag - ezúttal a Perszeuszban

David Rankin utahi kisbolygóvadász barátunk újabb flercsillag felfénylését kapta el: a Perszeusz csillagképben található a Vend29 december 12-én fényesedett néhány perc alatt 16,3 magnitúdóig.

December 12-én szólt David barátom, hogy kisbolygóvadászat során a 30 cm-es távcsövével aznap éjjel készített CCD-felvételeken az egyik csillag néhány perc alatt több, mint másfél magnitúdót fényesedett. Mivel David az adott égterületről készített 38 CCD felvételét ötösével kötegelve szokta átnézegetni, az előzetes adatokból csak annyi látszott, hogy az eleinte 18-19 magnitúdó között nyugalomban levő csillag hirtelen 17,4 magnitúdóig fényesedik.



A Vend29 felfényesedése David Rankin animációján


Ezúttal - elsőre - nem látszott, hogy utána visszahalványodott volna a csillag. Az ASAS-SN és az APASS égboltfelmérő programok adatai között semmi nyoma nem volt korábbi hasonló felfényesedéseknek. Ennek ellenére a felfénylés gyorsasága alapján valószínűsítettük, hogy ismét egy flercsillag fellángolását kaphatta el David. Hogy megbizonyosodjunk róla, hogy nem egy kataklizmikus változó kitörésével állunk szemben, meg kellett nézni, hogy ezt követően visszahalványodott-e a csillag. Ezért SDSS magnitúdók felhasználásával készítettem az égterületről egy térképet és összehasonlító-csillag sorozatot, és megkértem Tordai Tamást, hogy készítsen ellenőrző felvételt, az akkor még Vend S832 belső elnevezésű változó-jelöltről. A Tamás által készített CCD képeken egyértelműen látszott, hogy a David által elkapott kitörés után 1,3 nappal a csillag már ismét nyugalomban volt, 18-19 magnitúdó között. További másfél nap elteltével David is újra észlelte az égterületet, és az ő képein is újra halvány volt a csillag.

Most már csak az volt hátra, hogy Vend29 néven beküldjük a VSX adatbázisba mint új felfedezés. Ehhez a David által az egyedi képekről készített fényességméréseket használtuk fel, amelyből kiderült, hogy a Vend29 eleinte nyugalomban volt 18,3-18,4 magnitúdó környékén, majd a részletes fénygörbén világosan látszik, hogy a rendkívül gyors felfényesedéssel elért 16,3 magnitúdós maximumfényesség utáni kb. 7 percben mintegy 0,8 magnitúdót halványodott a csillag.
 
A Vend29 fénygörbéje David Rankin mérései alapján

Vend29:
Koordináták: 03 31 23.9880 +45 36 10.773 (J2000.0)
Fényesség: 16,3-18,4CR
Típus: UV

A Vend29 Davidnek a harmadik változócsillag-felfedezése, összességében pedig a harmincnyolcadik, a Vendégcsillag-kereső program során felfedezett  változócsillagunk, amely bekerült a VSX  adatbázisba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben