Vend32: nagy amplitúdójú félszabályos vörös óriás a Lacertában

Amikor az embernek saját "bethlehemi csillaga" van: éppen a karácsony előtti napokban ragyogott fel a Lacerta (Gyík) csillagképben talált 12,45-13,8V között hullámzó, nagy amplitúdójú félszabályos változócsillag, a Vend32.

Nagyon feldobta a karácsonyi hangulatomat, amikor múlt csütörtök reggel az RW Cep környékéről előző este készített képeim átnézése során a VaST változócsillag-kereső program a szokásos tranzienskereső módban kiadta találatként az akkor ideiglenesen még Vend S855-ként elnevezett változó-jelöltet. Először csak annyi látszott, hogy van egy csillag, amely a referencia képhez képest nagyjából egy magnitúdót fényesedett. A további ellenőrző műveletek során az elérhető égboltfelmérő programok adatai alapján kiderült, hogy gyönyörű, nagy amplitúdójú félszabályos változócsillagot fedeztem fel.

Mivel itthon éppen borult idő volt a következő napokban, ezért kihasználva a kedvesemtől a születésnapomra kapott előfizetést, az iTelescope  hálózat T5-ös robottávcsövével is készíttettem néhány V szűrős felvételt. Az CDD képeken kimért fényességek átlagát az APASS és ASAS-SN adatai mellett a saját korábbi DSLR méréseimmel együtt szintén felhasználtam a csillag periódusainak meghatározásához és a fénygörbéhez. (Sajnos, a referencia képeimen olyan halvány volt a csillag, hogy normál változócsillag-kereső módban a VaST nem is mérte ki a fényességét. Szerencsére a fénygörbén így is nagyon szépen kirajzolódik a hullámzás.) 


A Vend32 fénygörbéje az ASAS-SN adatok, valamint saját DSLR és robottávcsöves CCD mérésem alapján.

A fénygörbe alapján is egyértelműen látszik, hogy ennek a vörös óriásnak a fényváltozását legalább két periódus alakítja. A leghatározottabban egy 258,6 napos periódus jelentkezik, amelyre rárakódik egy 141,9 napos periódus által meghatározott rezgés. A fényváltozás főbb jellemzőinek meghatározását követően még szombaton beküldtem Vend32 néven a VSX adatbázisba ezt az SRB típusú félszabályos változócsillagot. A Vend32 felfedezéséről szóló bejelentést ezúttal már a karácsonyi ünnepek végén jóváhagyta a VSX adminisztrátora (bár az erről szóló értesítés tegnap hajnalban landolt a postafiókomban, de a buenos aires-i idő szerint ekkor ott még karácsony este volt).


A Vend32 fázisgörbéje 258,6 napos periódussal, APASS és ASAS-SN V adatok, valamint saját DSLR és robottávcsöves CCD mérésem alapján

 A Vend32 amplitúdója és fényessége kellően nagy ahhoz, hogy akár még vizuális változócsillag-észlelők számára is könnyű célpont legyen. Érdemes rendszeresen észlelni ezt a változósok között közkedvelt binokuláris változótól, az RW Cep-től pár fokra dél-keletre található félszabályos változót! 
 
Vend32: 
Koordináták: 22 34 48.287 +53 00 24.58 (J2000.0)
Fényesség: 12,45-13,8V
Típus: SRB
Periódusok: 258,6 és 141,9 nap
Epocha: HJD 2457290

https://www.aavso.org/vsx/index.php?view=detail.top&oid=555357

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben