Vend18: fényes röntgenforrás - forgási változó a Kassziopeiában

Teichner Szilárd legutóbb jóváhagyott felfedezése, a Vend18 egy érdekes változócsillag: egy BY Dra típusú forgási változó, amely egyben röntgenforrás is.

Ha egyszer egy üzlet beindul... Az utóbbi hetekben Szilárd nagyon belejött az általa még mintegy négy éve felfedezett csillagok adatainak feldolgozásába, és három héten belül ez már a negyedik (összességében pedig az ötödik) változója, ami bekerült a VSX adatbázisba.

Az alfa Cas-hoz nagyon közel található csillag eredetileg még Vend S411 néven került be a változócsillag-jelölteket tartalmazó listánkba. A katalógusok szerint röntgenforrásként is ismert, és a csillag rövid periódusú (1,49 nap) 12,25- 12,47V közötti gyors fényváltozása miatt először arra gondoltunk, hogy egy röntgen kettős fedési változót sikerült Szilárdnak felfedeznie.


A Vend18 fázisgörbéje Szilárd DSLR méréseinek és ASAS-SN V mérések felhasználásával.

Miután beküldte a VSX-be mint új felfedezés, a VSX adminisztrátora, Sebastian Otero azt írta, hogy szerinte ez a csillag inkább BY Dra típusú változó. A változócsillag típusok rövid ismertetője szerint a BY Dra típusú változók olyan emissziós vonalakat kibocsátó dKe-dMe típusú vörös törpék, amelyek kváziperiodikus fényváltozást mutatnak a nap tört részétől akár 120 napig terjedő periódussal, és amplitúdójuk néhány század magnitúdótól akár a 0,5 magnitódóig is terjedhet. A fényváltozást a csillag tengely körüli forgása során a csillag felszíni fényességének egyenetlensége (csillagfoltok) illetve kromoszférikus aktivitása okozza. Néhány BY Dra típusú csillag ezen felül az UV Ceti típusú csillagokéhoz hasonló fler kitöréseket is mutat.
 


A Vend18 hosszú távú fénygörbéje, amelyen látszik, hogy a gyors fényváltozás mértéke (amplitúdúja időben változik).


A fenti fénygörbén a csillag hosszú távú amplitúdó változása látszik elsősorban. A rövid, 1,49 napos periódus miatt érdemes lenne néhány egymást követő derült éjjelen éjszakát végig észlelve végigkövetni a Vend18 gyors fényváltozásait.

Öszességében a Vend18 a huszonhatodik változócsillagunk, amely a Vendégcsillag-kereső programunk keretében talált változók közül bekerült a VSX adatbázisba.


Vend18: 
Koordináták: 00 37 59.96 +56 37 36.6 (J2000.0)
Fényesség: 12,25 - 12,47V
Típus: BY
Periódus: 1,49117 nap
Epocha: HJD 2458033,011

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben