Vend17: az első tengeren túli felfedezésünk

A David Rankin kisbolygóvadász fedélzetre lépésével nemzetközivé vált csapatunk első közös felfedezése egy fényes, rövid periódusú félszabályos változócsillag a Gyík (Lacerta) csillagképben: Vend17.

Miként azt a CTM4 Cas "újrafelfedezésével" kapcsolatos bejegyzésben már megírtam, jó két hónapja kezdődött az együttműködésünk David Rankin utahi kisbolygóvadásszal, amelynek eredményeképp több új változócsillag-jelöltet is találtunk. Míg a CTM4 Cas esetében közel három hét után derült csak ki, hogy mégsem új felfedezés, hanem egy ismert változócsillagot találtunk, a Vend17 már tényleg új változócsillagként került be a nemzetközi változós adatbázisba, a VSX-be.

Ez a csillag a David által közel két hete talált négy jelölt egyike, és valószínűleg a csillag erősen vörös színe miatt szúrhatta ki a régi DSS képekkel való összehasonlítás ("blinkelés") során. Az ASAS-SN égboltfelmérő program adatbázisából kinyert fénygörbe alapján látszott, hogy egy rövid periódusú félszabályos változó találtunk, amely 10.58 - 10.76V között hullámzik (ez az első SRS típusú változónk).
A Vend17 fénygörbéjének három részlete ASAS-SN adatok alapján.

Ahhoz, hogy beküldjük a VSX-be új felfedezésként, már csak a pontos periódus meghatározása és a fázisgörbe elkészítése volt hátra. Miután ezzel megvoltunk, már csak néhány dolgot kellett módosítani a VSX adminisztrátorának kérése alapján.


A Vend17 fázisgörbéje 23,02 nap periódusra APASS és ASAS-SN mérések alapján.

Öszességében a Vend17 a huszonharmadik változócsillagunk, amely a Vendégcsillag-kereső programunk keretében talált változók közül bekerült a VSX adatbázisba.

Vend17:
Koordináták: 22 52 06.90 +52 47 35.6 (J2000.0)
Fényesség: 10.58 - 10.76V
Típus: SRS
Periódus: 23,02 nap.
Epocha: HJD 2457939
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Vend50: flercsillag az Ikrek csillagképben

Újabb fényes üstökös a hajnali égen: C/2018 Y1 (Iwamoto)

Új, fényes üstökös a Szűz csillagképben!