Vend14: fényes félszabályos változócsillag a Hattyúban

A változócsillag-észlelő körében legnépszerűbb törpe nóva, a SS Cygni közelében fedeztem fel a múlt héten ezt a fényes (11,8-12,9V közötti) félszabályos változócsillagot, amely az amplitúdója alapján vizuális észlelőknek is kitűnő célpont lehet.

Eléggé meglepődtem, amikor egy héttel ezelőtt az SS Cygni környékéről a 180mm-es teleobjektívvel készített képeim átvizsgálása során a VaST változócsillag-kereső program egy fényes, 11,9 magnitúdó körüli csillagot dobott ki találtként, amely az április végi referencia képeimen a VaST szerint 12,9TG fényességű volt. IRIS alól, blinkelve is simán látszott a csillag fényváltozása a néhány hónapos eltéréssel készített képeimen. Mivel a  VSX adatbázis nem jelzett ismert változócsilagot a megadott pozíción, gyorsan megnéztem, a fénygörbéjét az ASAS-SN égboltfelmérő program honlapján, ami alapján egyértelművé vált, hogy egy nagy amplitúdójú félszabályos változócsillagot sikerült felfedeznem, amely több mint egy magnitúdót fényesedett május közepe óta.

Mivel a csillag mindössze 1 foknyira található a SS Cygni törpe nóvától, különösen meglepő, hogy ezt a fényes változócsillagot még senki sem fedezte fel. Mindenesetre a nagy amplitúdó, a csillag fényes volta és a SS Cyg közelsége miatt gyorsan fel be akartam küldeni a felfedezést a VSX nemzetközi változócsillag adatbázisba, hogy arról még a tarjáni MTT 2017 csillagász tábor előtt értesíthessem amatőrcsillagász társaimat. Ehhez először is összehasonlító csillagokat kellett gyártanom a Seqplot segítségével, majd kimérni az ideiglenesen Vend S712-nek elnevezett változócsillag fényesedését az elmúlt 5 évben a SS Cyg-ről készített képeimen. (Amikor kimértem a saját képeimet, akkor szembesültem csak vele, hogy már évekkel ezelőtt felfedezhettem volna, ha ráeresztem a VaST-ot a képeimre normál változócsillag-kereső módban is (ugyanis elsősorban csak tranziens-kereső módban használom). Ezt követően elkészítettem a fénygörbét az elérhető ASAS-SN és az APASS V mérések és a saját adataim felhasználásával.




A Vend14 fénygörbéjének leglátványosabb részlete az ASAS-SN adatok és a saját méréseim alapján.



A neheze csak ezután jött: mivel a fénygörbe alapján egyértelműen látszott, hogy ez egy félszabályos változócsillag, meg kellett határozni a fényváltozást jellemző periódusokat, és legyártani egy fázisgörbét, mert ahhoz, hogy SRB típusúként tudja beküldeni a VSX-be, ahhoz mindenképpen kell fázisgörbe. Több órányit küzdöttem azzal, hogy az elérhető adatok (vagy azok egy része) alapján találjak egy olyan periódust, amellyel használható fázisgörbét tudok gyártani, de nem nem sikerült olyat találni, amely nekem is tetszett. Ezért arra jutottam, hogy egyelőre beküldöm L (lassú, szabálytalan változócsillag) típusként, és ha majd lesz később hosszabb adatsor, újra neki lehet futni a perióduskeresésnek. Az adatok feltöltése után viszont a VSX adminisztrátora, Sebastian Otero még tegnap hajnalban azt írta, hogy a fénygörbe alapján egyértelműen SRB típus - amiben egyébként én is biztos voltam -, és mindenképpen adjak meg néhány periódust, azon pedig nem kell meglepődnöm, hogy a több periódus egymásra hatása miatt nem lesz túl szép a fázisgörbe. Ezért tegnapelőtt éjszakai észlelések után még hajnalban nekiestem újra, hogy a Period04 program segítségével valami használható periódust kicsikarjak a VSX-be már Vend14 néven beküldött csillag adatiból. Végül arra jutottam, hogy a 130,5 napos periódussal azért valamennyire használható fázisgörbét kapok, és ha figyelembe veszem a program által kiadott 793, 165,1 és 142,2 napos periódusokat, akkor az így kapott illesztő görbe elég jól passzol a fénygörbével. Így hát feltöltöttem a Vend14 fázisgörbéjét a VSX-be, és egy kísérő levélben elküldtem Sebastiannak a négy periódus felhasználásával készített illesztő görbét is, és már csak várni kellett, hogy jóváhagyják a felfedezésemet a beküldött adatok alapján. A több órás időeltolódás miatt, és tudtam, hogy erre legkorábban valamikor késő délután kerül majd csak sor. Végül este fél 11 jött az értesítés, hogy elfogadták a Vend14-et mint újonnan felfedezett változócsillag.



A Vend14 fázisgörbéje 130,5 napos periódussal (kicsit jobban kiemelve a saját méréseim).


A következő lépés beküldeni a Vend14-hez készített öszahasonlító csillag sorozat adatait az AAVSO-hoz, hogy a VSP-vel használható térképet tudjanak letölteni a  változó-észlelő amatőrcsillagászok. Addig pedig a látómezőről még pár nappal korábban készített AAVSO térképre kézzel berajzolt összehasonlítókat tartalmazó ideiglenes térképet fogom feltenni a MIRA listára.

Vend14:
Koordináták: 21 45 29.272 +44 32 49.08 (J2000.0)
Típus: SRB
Fényesség: 11,8-12,9V
Pediódusok: 130,5 nap, 793 nap, 165,1 nap és 142,2 nap.
Epocha: HJD 2457185
Színkép: M4


Egyébként nem a Vend14 az első változócsillag, amelyet a SS Cygni közelében találtam. A még két és fél éve felfedezett Vend4 még közelebb van az SS Cygnihez, kb. 20'-re található tőle, így (nagyítástól függően) akár egy látómezőben is észlelhető a SS Cyg és a Vend4.
Öszességében pedig a Vend14 a huszadik változócsillagunk, amely a Vendégcsillag-kereső programunk keretében talált változók közül bekerült a VSX adatbázisba.

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben