ASASSN-21eh: fényes nóva a Nyilasban

Fényes, 11 magnitúdós nóva-jelöltet talált a Nyilas csillagképben csütörtökön egymástól függetlenül az ASAS-SN csapat, Nisimura Hideo és Nakamura Judzsi japán amatőr. Az ASASSN-21 ideiglenes névre hallgató vendégcsillagot a déli órákban nekem is sikerült lefotóznom egy új-mexikói 43,1m-es távcsővel. Indiai csillagászok által péntek éjjel készített színképfelvételek szerint egy Fe II-típusú nóvával van dolgunk, a robbanás korai fázisában.


Tegnap este jött a hír a levlistákon, hogy a csütörtök délelőtti órákban az ASAS-SN csapat talált egy 11,54g fényességű vendégcsillagot a Nyilag csillagképben, amelynek egyelőre ASASSN-21eh az ideiglenes neve. Az ASAS-SN tranzienseket felsoroló honlapon kataklizmikus változó-jelöltnek minősítették, viszont Kodzsigucsi Naoto japán csillagász az alapján, hogy a csillagra a GAIA égboltfelmérő program adatai "negatív parallaxist" adnak (ha jól értem, ez azt jelenti, hogy nem mérhető ki érdemi parallaxis), arra következtetett, hogy ez egy galaktikus nóva lesz.

Időközben a CBET TOCP honlapon független felfedezőként Nisimura Hideo japán amatőr bejelentését is közzétették (itt TCP J18490521-1902054 jelölést kapott a vendégcsillag), majd az is kiderült, hogy Nakamura Judzsi is elkapta a nóva-jelöltet a tegnap késő délután.

A pesterzsébeti udvarunkból sajnos nem látszik ez az égterület, de a ma déli órákban az iTelescope.net hálózat új-mexikói 43,1 cm-es távcsövével sikerült lefotóznom ezt a vendégcsillagot. A 20s-es V-szűrővel készített kép alapján kb. 10,9V magnitúdó volt a vendégcsillag fényessége. Időközben kimértem a V, a B és az I szűrőkkel készített képeket, és a vendégcsillag színindexe: B-V=0,31.

Indiai csillagászok által péntek éjjel készített színképfelvételek szerint egy Fe II-típusú nóvával van dolgunk, a robbanás korai fázisában. A megfigyeléseikről az Astronomers Telegram hasábjain közzétett beszámolójukban az én méréseimre is hivatkoznak.




Még a kora reggel készítettem a nóva-jelölthöz összehasonlító csillag sorozatot, ez alapján el is készült a vendégcsillag AAVSO-térkép.

Szombat hajnalban Cseh Viktor is sikeresen lefotózta az ASASSN-21eh-t.


Akinek jó dél-keleti kilátása van, az a hajnali égen még a telehold ellenére is megpróbálhatja elcsípni az NGC 6716 nyílthalmaz és a Pal 8 gömbhalmaz közelében található nóvát.


 
Az ASASSN-21eh keresőtérképe. A nóva helye kék színnel jelölve. Nagyobb felbontásért kattints a képre!

AAVSO-térkép:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben