Üstökösrandevú: észleljünk változócsillagokat is a ritka égi vándor megfigyelésekor!

 A tegnapi hajnali rendkívül látványos "NLC+üstökös" 2in1 akció után a következő napokban a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös fényes változócsillagok (UU Aur ill. Y Lyn) közelében fog elhaladni, észleljük őket is!



A C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös és az UU Aur félszabályos változócsillag Snajder Mihály július. 9-én hajnalban készített fotóján


A korán kelő amatőrcsillagászok tegnap hajnalban két rendkívül ritka égi jelenség tanúi lehettek: éjszakai világító felhők (NLC) és szabad szemes üstökös volt látható egyszerre.


Éjszakai világító felhők és a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös Snajder Mihály július 8-án hajnalban készített time lapse vidóján.

A következő napokban két fényes félszabályos változócsillag közelében fog elhaladni az üstökös. A hét második felében az UU Aur-t is megfigyelhetjük a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös közelében, a jövő héten pedig az Y Lyn mellett fog elhaladni az égi vándor.


A C/2020 F3 (NEOWISE) égi útja az UU Aur közelében július 8. és júl. 13. között. Nagy felbonntású, PDF változat.





A C/2020 F3 (NEOWISE) égi útja az Y Lyn közelében július 13. és júl. 15. között. Nagy felbontású, PDF változat.

A hónap végén pedig már az esti égen figyelhetjük meg, ahogy az üstökös elhalad az ST UMa félszabályos változócsillag közelében.

A C/2020 F3 (NEOWISE) égi útja az ST UMa közelében július 24. és júl. 27. között. Nagy felbontású, PDF változat.

Az AAVSO térképekre Uhrin András rajzolta be az üstökös égi útját.

Észlelés után ne felejtsük el az üstökös megfigyelésünkről készített leírást, rajzokat, fotókat feltölteni a Magyar Csillagászati Egyesület észlelésfeltöltőjébe, a változócsillag fényességbecsléseinket pedig a VCSSZ honlapra.

Jó észlelést!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fényes szupernóva az M101-ben

Vend51 = AT 2023oom: a slow nova in the Andromeda galaxy

Vend51 = AT 2023oom: új extragalaktikus nóva az Androméda-ködben