Vend19: fényes rövid periódusú félszabályos változó a Kassziopeiában

Tegnap este Teichner Szilárd újabb változócsillaga került be az AAVSO által működtetett VSX adatbázisba, ezúttal egy fényes, 9,99-10,46V között hullámzó rövid periódusú félszabályos változócsillag, a Vend19.

Az elmúlt hetekben Teichner Szilárd sorra dolgozza fel a 80/600-as refraktorával készített képein még négy éve felfedezett változócsillagokat, aminek következtében a mai változós találkozóra készülve értesülhettünk arról tegnap este, hogy negyedik változóját is jóváhagyták a VSX adminisztrátorai is. Sajnos a változós találkozón időhiány miatt nem tudtunk a Vend19 friss közzétételéről beszámolni, ezért most megírjuk a Vendégcsillag-kereső blogon.

Szilárd a Vend15-höz és a még jóváhagyásra váró Vend18-hoz hasonlóan ezt a csillagot is az alfa Cas környékéről készített képein találta a VaST változócsillag-kereső program segítségével. Annak idején a Vend S393 ideiglenes néven került fel változócsillag-jelöltként a listánkra. A Szilárd saját DSLR kamerával készített méréseit ASAS-SN V adatokkal kiegészítve készített elemzésből az derült ki, hogy ez a csillag egy 28 nap periódussal hullámzó rövid periódusú félszabályos változó (SRS).

A Vend19 fázisgörbéje


A fénygörbe alapján sejthető, hogy valószínűleg van még egy-két további pediódus is, amely a Vend19 fényváltozását meghatározza, amelyek kiderítéséhez további, nagy pontosságú megfigyelésekre lenne szükség. Mivel a Vend19 lényegében cirkumpoláris csillag, ezért egész évben megfigyelhető, érdemes lenne minden derült éjszaka észlelni. A Vend19 fénygörbéje Szilárd DSLR méréseinek és az ASAS-SN V adatok felhasználásával.

Öszességében a Vend19 a huszonötödik változócsillagunk, amely a Vendégcsillag-kereső programunk keretében talált változók közül bekerült a VSX adatbázisba.

Vend19:
Koordináták:  00 39 24.34 +57 25 33.3 (J2000.0)
Fényesség: 9.99 - 10.46V
Típus: SRS
Periódus: 28,0 nap.
Epocha: HJD 2457908.7

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Újabb fényes üstökös a hajnali égen: C/2018 Y1 (Iwamoto)

Új, fényes üstökös a Szűz csillagképben!

Üstökös-szerű aktivitás a (6478) Gault kisbolygónál